Actueel

Nieuws

Blijf langer zelfstandig thuis wonen met deze woningaanpassingen Lokaal nieuws woensdag 03 juni 2020

Blijf langer zelfstandig thuis wonen met deze woningaanpassingen

Gezond en fit ouder worden willen we allemaal. Maar het spreekwoord luidt helaas niet voor niets ‘ouderdom komt met gebreken’. Toch is de wens van de meeste senioren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Er verandert al zo veel en dan is het fijn om in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen in de buurt van familie en vrienden en gebruik te kunnen blijven maken van bekende voorzieningen, zoals winkels en uitgaansgelegenheden. Om dit mogelijk te maken is het vaak wel noodzakelijk de woning op een aantal punten aan te passen. Hieronder worden een aantal aanpassingen besproken die het langer thuis blijven wonen mogelijk maken.

Traplift installeren

Een van de eerste obstakels in huis bij het ouder worden is de trap. Traplopen wordt met het vorderen van de leeftijd steeds moeilijker en kost veel energie. Daarnaast is een misstap zo gemaakt met alle gevolgen van dien. De trap niet meer gebruiken is vaak geen optie, omdat zich op de bovenverdieping noodzakelijke voorzieningen bevinden, zoals de slaapkamers en de badkamer. Het plaatsen van een traplift is dan een goede oplossing. Een traplift is een elektrische op rails gemonteerde stoel die je op een veilige en rustige manier de trap op en af brengt en is op vrijwel elke trap te monteren.

Huis automatiseren/slimme woning

Bij ouder worden hoort ook steeds minder mobiel zijn. Het is dan erg fijn dat je niet voor elk wissewasje je stoel uit hoeft. Een slim huis zorgt ervoor dat je meer controle over je woning houdt vanuit je luie stoel. Zo kun je de verlichting, gordijnen en de deurbel met een afstandsbediening bedienen. Ook zijn er apps die je op je telefoon of tablet kunt installeren, waarmee je deze voorzieningen in je woning kunt automatiseren. Ook een elektrische sta-op stoel die in de hoogte verstelbaar is en de rugleuning naar voren en achteren helpt om je minder afhankelijk te maken van anderen. Hetzelfde geldt voor het bed. Ook hiervoor geldt dat je langer zelfstandig in en uit bed kunt stappen als deze in de hoogte verstelbaar is en het hoofd- en voeteneinde verstelbaar zijn. Een elektrische robot stofzuiger tot slot kan je het inspannende stofzuigen uit handen nemen.

Steunen plaatsen

Om optimaal gebruik te kunnen blijven maken van de badkamer en het toilet is het plaatsen van steunen een handig hulpmiddel. De steun naast het toilet zorgt ervoor dat je net dat extra beetje steun krijgt bij het gaan zitten en opstaan. In de douche is het minder vermoeiend en ook veiliger om gebruik te maken van een douchekruk. Ook hier geldt dat het plaatsen van steunen aan de wand ervoor zorgt dat je makkelijker en zonder hulp van anderen kunt gaan zitten en staan.

Vraag om hulp

Om hulp vragen is niet altijd makkelijk, maar mensen vinden het vaak juist fijn iets voor een ander te kunnen betekenen. Vraag dus familieleden, buren en vrienden desnoods tegen een kleine vergoeding om bijvoorbeeld boodschappen voor je te doen, een keer voor je te koken, te helpen bij het opruimen en schoonmaken van je huis of om het onkruid in je tuin te wieden. Dit zorgt ook meteen voor sociale contacten, vooral als je het huis echt niet meer uit kunt.

Kosten besparen

Veel aanpassingen die nodig zijn om een woning geschikt te maken voor senioren kosten geld en afhankelijk van de (of het aantal) aanpassingen kan dit bedrag flink oplopen. Gelukkig vallen aanpassingen aan woningen die nodig zijn in verband met beperkingen veroorzaakt door onder andere ouderdom onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen met beperkingen de hulp en voorzieningen krijgen die ze nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Op de site van de Rijksoverheid is hier meer informatie over te vinden. Een groot deel van de genoemde aanpassingen in huis zijn elektrisch en het gebruik daarvan zal terug te zien zijn op de energierekening. Het loont dan ook zeker om dan te kijken naar manieren om op de energierekening te besparen. Energieleveranciers hanteren niet allemaal dezelfde tarieven. Online energieprijzen vergelijken is dan ook een simpele en snelle manier om de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen

Het is goed vertoeven in Nijmegen, de European Green Capital 2018 . Dat blijkt alleen al uit de groei die de stad blijft doormaken. Nog steeds blijft de stad uitbreiden om aan meer mensen plek te bieden. Dat gebeurt niet klakkeloos. Nijmegen heeft een groene reputatie hoog te houden. Daarom geldt voor alle nieuwbouwwoningen waarvan de bouwvergunning na 1 juli 2018 aangevraagd is, dat de woningen geen gasaansluiting meer krijgen. De gemeente Nijmegen wil immers in 2045 klimaatneutraal én gasvrij zijn. Bestaande woningen moeten op den duur ook gasloos worden. Voor de koper van een nieuwbouwwoning is dat winst: de woning is hierdoor extra toekomstbestendig en er hoeft geen hoge gasrekening betaald te worden.

Gasloze nieuwbouwprojecten

Er wordt flink gebouwd in Nijmegen. Het zwaartepunt daarvan ligt in het noorden van de gemeente, boven de Waal. Lang niet al deze projecten betreffen gasloze woningen, maar in de voormalige dorpen Lent en Oosterhout zijn twee verschillende gasloze projecten gaande. Zo is er de toekomstige wijk Zuiderveld-Zuyd , waar 15 vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen met zonnepanelen gebouwd worden. In De Laak in Lent worden ook 5 gasloze woningen gebouwd. Deze krijgen een verwarmingssysteem met een warmtepomp.

Bestaande wijken gasvrij maken

Niet alleen nieuwbouwwoningen worden gasloos. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders maakt zich de komende jaren sterk voor het gasloos maken van woningen in het stadsdeel Dukenburg en de wijken Hengstdal, Bottendaal en Hatert, evenals het stationsgebied van Heijendaal. Het streven is dat iedereen in deze wijken tegen 2035 in een gasvrij huis woont. De weg daarnaartoe moet nog wel gebaand worden, want er zijn flinke kosten verbonden aan het gasloos maken van bestaande woningen.

Verwarmen op een andere manier

Een gasloze woning betekent naast elektrisch koken ook dat de woning op een andere manier verwarmd moet worden. Naar verwachting gaan dertig- tot vijftigduizend woningen aangesloten worden op het stadswarmtenetwerk. Dit netwerk moet hiervoor nog wel flink uitgebreid worden. Vijfentwintig- tot vijfendertigduizend worden waarschijnlijke geheel elektrisch verwarmd. De meeste daarvan zullen een warmtepomp voor ruimteverwarming en warm water krijgen. Een andere bruikbare bron van energie is een lokale afvalenergiecentrale. Ook wordt gekeken naar geothermie en warmte uit oppervlaktewater.

Energievergelijker

Wat gasvrij wonen betekent voor je vaste lasten is moeilijk in te schatten. Aangenomen wordt dat de rekening lager zal uitvallen, vanwege de hoge prijs van aardgas. Weet je het nieuwe verbruik, dan kun je op basis van een energievergelijker controleren wat de kosten ongeveer gaan worden. De website kan dan met behulp van ingevoerde gegevens een grove schatting geven van wat je kwijt zou zijn aan je energierekening in een gemiddeld jaar.

Trend

De trend is Nijmegen in ieder geval duidelijk: de stad wil voorop lopen in het halen van klimaatdoelstellingen. Milieubewust wonen is in Nijmegen daarom in de toekomst wel verzekerd. Een geruststellende gedachten voor de klimaatbewuste huidige inwoner en allen die in de komende decennia naar de groene hoofdstad van Europa gaan trekken.

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen

Een deel van de Nederlandse huishoudens ontvangt warmte via blok- of stadsverwarming. Een half miljoen huishoudens om precies te zijn. Via deze manier van verwarmen ontvang je warm water en energie zonder gebruik te moeten maken van gas. Dat maakt het een duurzaam alternatief. Ontvang je energie via stadsverwarming? In dat geval ben je in jouw huishouden niet in het bezit van een eigen cv-ketel. Hoe zit het met stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen?

Lokale energiebron warmtenet

Warmtenetten van stadsverwarming zijn onderling niet met elkaar verbonden. Er is namelijk vaak maar een lokale energiebron voor het leveren van de warmte. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een andere leveranciers van de stadsverwarming. Wil je overstappen van energie? Dan kun je alleen kan dat, maar tot op zekere hoogte. Je kunt namelijk alleen overstappen van stroomleverancier.

Hoe zit het dan met de kosten?

Als consument ben je beschermd tegen hoge tarieven. Dit doordat de Warmtewet sinds 1 januari 2014 in het leven is geroepen. Deze wet is van toepassing op alle mogelijke aansluitingen van maximaal 100 kilowatt. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een aansluiting van ongeveer 35 kilowatt. In de Warmtewet staat dat er een maximumprijs is voor de levering van warmte.

Verschillende projecten met stadsverwarming

Veel vastgoedontwikkelaars dragen een steentje bij aan een meer duurzame wereld. Daarom voorzien ze nieuwbouwwoningen bij diverse projecten de niet van een gasaansluiting, maar door bijvoorbeeld stadsverwarming of een warmtepomp. Op dit moment kun je je voor diverse nieuwbouwprojecten in Nijmegen aanmelden. Of je nu op zoek bent naar jouw eerste woning met jouw partner of wilt verhuizen omdat er gezinsuitbreiding op de planning staat. Voor iedere wens zijn er verschillende nieuwbouwprojecten in verschillende prijsklassen beschikbaar.

Gasloos bouwen in Nijmegen sinds 1 juli 2018

Iedere woning die nu in Nijmegen gebouwd wordt, is niet langer voorzien van een gasaansluiting. Waarom niet? Omdat de stad in 2018 uitgeroepen is tot European Green Capital moet het een reputatie hoog houden. In 2045 wil de gemeente klimaatneutraal zijn, dat is 5 jaar eerder dan de landelijk beoogde 2050. Dit betekent dat ook de gebouwde woningen gasloos moeten worden.

De voordelen van een dakkapel Lokaal nieuws woensdag 18 maart 2020

De voordelen van een dakkapel

Een dakkapel in je huis biedt veel mogelijkheden. Het vergroot onder andere je woongenot en maakt dat je huis meer waard is. Maak van een rommelzolder een slaapkamer, creëer meer licht in een berging of maak uitzicht vanaf je kantoor mogelijk! Hier alle voordelen van een dakkapel in Nijmegen op een rijtje.

Meer licht in je kamer

Wil je meer licht in een kamer, dan kun je ervoor kiezen om meer verlichting of lampen te plaatsen. Maar stel nou dat je de hoeveelheid daglicht kan vergroten... Waar zou je voor kiezen: kunstlicht of daglicht? Grote kans dat je voor de tweede keuze gaat en dit is precies één van de grootste voordelen van het plaatsen van een dakkapel.

Verhoogde waarde van je woning

Een dakkapel in je woning vergroot het aantal vierkante meters woonruimte, hierdoor stijgt de waarde van je woning automatisch. Meer woonruimte betekent meer mogelijkheden. Daar waar een zolder eerst alleen als bergruimte gebruikt kon worden, kan het plaatsen van één (of misschien zelfs twee) dakkapel(len) ervoor zorgen dat deze ruimte als extra slaapkamer kan worden gebruikt.

Groter gebruiksoppervlakte

Een schuin dak kan de mogelijkheden voor een ruimte nogal beperken. Zo kun je niet overal rechtop lopen en veel soorten kasten er niet plaatsen. Het plaatsen van een dakkapel vergroot de woonruimte. Dit, omdat er meer plek is om te lopen, maar ook voor het plaatsen van meubels.

Beter uitzicht

Naar buiten kunnen kijken door een raam in een schuin dak is op zich al fijn, maar door een dakkapel naar buiten kunnen kijken is toch wel een stuk leuker! Hierdoor heb je veel meer uitzicht en het kan je zolderkamer het gevoel van een 'echte' kamer geven.

Weinig overhoud

Wanneer je kiest voor een dakkapel van kunststof, heb je ook nog eens weinig omkijken hiernaar als het onderhoud betreft. Kunststof is makkelijk schoon te houden en gaat niet rotten. Daarbij isoleert kunststof ook nog eens heel goed met als resultaat minder warmteverlies door je dak.

Dat een dakkapel met veel voordelen komt, mag wel duidelijk zijn. Wat denk jij, is jouw huis toe aan een extraatje?

Mooi en duurzaam: een energiezuinige dakkapel op je woning Lokaal nieuws vrijdag 06 maart 2020

Mooi en duurzaam: een energiezuinige dakkapel op je woning

Een dakkapel verrijkt je woning en zorgt ervoor dat je geniet van meer ruimte en meer licht. Daarnaast laat een dakkapel de meerwaarde van je woning stijgen. Ook duurzaamheid en jouw nieuwe dakkapel gaan hand in hand: met een energiezuinige dakkapel zorg je voor een betere isolatie van je huis en lagere maandlasten. Dit realiseer je onder andere met isolatieglas, accessoires zoals een rolluik en ventilatie en zonnepanelen.

Een dakkapel laten plaatsen: de mogelijkheden

Door een (groene) dakkapel op je woning te laten plaatsen zorg je voor meer leefruimte. Met een grote dakkapel maak je van een zolder een volwaardige slaapkamer of kantoorruimte. Dakkapellen kun je aan één zijde of dubbelzijdig realiseren, of je kunt kiezen voor een complete dakopbouw.

Een dakkapel die bij jouw woning past

Dakkapellen zijn in allerlei kleuren en in diverse materialen verkrijgbaar. Een dakkapel is prefab of op maat te maken. Prefab dakkapellen worden in één dag geplaatst door een dakdekker , maar dakkapellen op maat kunnen van meer materialen worden gerealiseerd. Ook de afwerking kan geheel worden aangepast aan de uitstraling van je woning, van traditioneel tot modern. Voor wat voor een dakkapel je ook kiest: met een energiezuinige dakkapel bespaar je op de uiteindelijke kosten.

Een duurzame en goed geïsoleerde dakkapel

Een goed geïsoleerde dakkapel zorgt voor besparing op de energierekening. Wanneer je de wanden en het dak extra laat isoleren, is het het overwegen waard om direct het hele dak te laten isoleren. Hiermee bespaar je op de totale isolatiekosten. Het materiaal waarvoor je kiest zorgt ook voor een betere isolatie: je kiest het beste voor een kunststof dakkapel van Keralit of Trespa, of een polyester dakkapel. Maak je daarnaast gebruik van isolatieglas, dan gaat ook daardoor de isolatiewaarde van je dakkapel flink omhoog. Kies voor HR++- of HR+++-glas met de hoogste isolatiewaarde.

Een energiezuinige dakkapel met de juiste accessoires

Accessoires zoals rolluiken en een ventilatie met warmteterugwin-functie dragen ook bij aan de energiezuinigheid van je dakkapel. Zo zorgt een rolluik ervoor dat de kou in de winter en de warmte ‘s zomers beter buiten blijven en houdt het de zon buiten. Daarnaast hebben rolluiken voordelen zoals inbraakpreventie en extra privacy. Een goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid en een ventilatiesysteem met warmteterugwin-functie zorgt ervoor dat de warmte-energie wordt teruggewonnen en de verwarming minder snel aan hoeft op koudere dagen.

Zonnepanelen op je nieuwe dakkapel

Laat je een dakkapel plaatsen op je woning dan kun je daar meteen zonnepanelen op laten plaatsen, of kiezen voor een dak van keramische zonnedakpannen. Hierdoor kun je zelf energie opwekken en op de lange termijn de kosten van je dakkapel terugverdienen. Doordat de zonnedakpannen niet zwaar zijn is dit voor sommige dakkapellen een betere optie dan zonnepanelen, maar ze zijn ook kostbaarder. Wil je nog meer besparen op je energierekening, dan kun je energie vergelijken bij verschillende aanbieders. Ook hierdoor kun je tientallen euro’s op de energiekosten besparen.

Image by Harry Strauss from Pixabay

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Nijmegen.

Aanmelden