Actueel

Nieuws

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen Lokaal nieuws vrijdag 30 augustus 2019

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen

Een deel van de Nederlandse huishoudens ontvangt warmte via blok- of stadsverwarming. Een half miljoen huishoudens om precies te zijn. Via deze manier van verwarmen ontvang je warm water en energie zonder gebruik te moeten maken van gas. Dat maakt het een duurzaam alternatief. Ontvang je energie via stadsverwarming? In dat geval ben je in jouw huishouden niet in het bezit van een eigen cv-ketel. Hoe zit het met stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen?

Lokale energiebron warmtenet

Warmtenetten van stadsverwarming zijn onderling niet met elkaar verbonden. Er is namelijk vaak maar een lokale energiebron voor het leveren van de warmte. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een andere leveranciers van de stadsverwarming. Wil je overstappen van energie? Dan kun je alleen kan dat, maar tot op zekere hoogte. Je kunt namelijk alleen overstappen van stroomleverancier.

Hoe zit het dan met de kosten?

Als consument ben je beschermd tegen hoge tarieven. Dit doordat de Warmtewet sinds 1 januari 2014 in het leven is geroepen. Deze wet is van toepassing op alle mogelijke aansluitingen van maximaal 100 kilowatt. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een aansluiting van ongeveer 35 kilowatt. In de Warmtewet staat dat er een maximumprijs is voor de levering van warmte.

Verschillende projecten met stadsverwarming

Veel vastgoedontwikkelaars dragen een steentje bij aan een meer duurzame wereld. Daarom voorzien ze nieuwbouwwoningen bij diverse projecten de niet van een gasaansluiting, maar door bijvoorbeeld stadsverwarming of een warmtepomp. Op dit moment kun je je voor diverse nieuwbouwprojecten in Nijmegen aanmelden. Of je nu op zoek bent naar jouw eerste woning met jouw partner of wilt verhuizen omdat er gezinsuitbreiding op de planning staat. Voor iedere wens zijn er verschillende nieuwbouwprojecten in verschillende prijsklassen beschikbaar.

Gasloos bouwen in Nijmegen sinds 1 juli 2018

Iedere woning die nu in Nijmegen gebouwd wordt, is niet langer voorzien van een gasaansluiting. Waarom niet? Omdat de stad in 2018 uitgeroepen is tot European Green Capital moet het een reputatie hoog houden. In 2045 wil de gemeente klimaatneutraal zijn, dat is 5 jaar eerder dan de landelijk beoogde 2050. Dit betekent dat ook de gebouwde woningen gasloos moeten worden.

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen Lokaal nieuws vrijdag 30 augustus 2019

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen

Het is goed vertoeven in Nijmegen, de European Green Capital 2018 . Dat blijkt alleen al uit de groei die de stad blijft doormaken. Nog steeds blijft de stad uitbreiden om aan meer mensen plek te bieden. Dat gebeurt niet klakkeloos. Nijmegen heeft een groene reputatie hoog te houden. Daarom geldt voor alle nieuwbouwwoningen waarvan de bouwvergunning na 1 juli 2018 aangevraagd is, dat de woningen geen gasaansluiting meer krijgen. De gemeente Nijmegen wil immers in 2045 klimaatneutraal én gasvrij zijn. Bestaande woningen moeten op den duur ook gasloos worden. Voor de koper van een nieuwbouwwoning is dat winst: de woning is hierdoor extra toekomstbestendig en er hoeft geen hoge gasrekening betaald te worden.

Gasloze nieuwbouwprojecten

Er wordt flink gebouwd in Nijmegen. Het zwaartepunt daarvan ligt in het noorden van de gemeente, boven de Waal. Lang niet al deze projecten betreffen gasloze woningen, maar in de voormalige dorpen Lent en Oosterhout zijn twee verschillende gasloze projecten gaande. Zo is er de toekomstige wijk Zuiderveld-Zuyd , waar 15 vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen met zonnepanelen gebouwd worden. In De Laak in Lent worden ook 5 gasloze woningen gebouwd. Deze krijgen een verwarmingssysteem met een warmtepomp.

Bestaande wijken gasvrij maken

Niet alleen nieuwbouwwoningen worden gasloos. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders maakt zich de komende jaren sterk voor het gasloos maken van woningen in het stadsdeel Dukenburg en de wijken Hengstdal, Bottendaal en Hatert, evenals het stationsgebied van Heijendaal. Het streven is dat iedereen in deze wijken tegen 2035 in een gasvrij huis woont. De weg daarnaartoe moet nog wel gebaand worden, want er zijn flinke kosten verbonden aan het gasloos maken van bestaande woningen.

Verwarmen op een andere manier

Een gasloze woning betekent naast elektrisch koken ook dat de woning op een andere manier verwarmd moet worden. Naar verwachting gaan dertig- tot vijftigduizend woningen aangesloten worden op het stadswarmtenetwerk. Dit netwerk moet hiervoor nog wel flink uitgebreid worden. Vijfentwintig- tot vijfendertigduizend worden waarschijnlijke geheel elektrisch verwarmd. De meeste daarvan zullen een warmtepomp voor ruimteverwarming en warm water krijgen. Een andere bruikbare bron van energie is een lokale afvalenergiecentrale. Ook wordt gekeken naar geothermie en warmte uit oppervlaktewater.

Energievergelijker

Wat gasvrij wonen betekent voor je vaste lasten is moeilijk in te schatten. Aangenomen wordt dat de rekening lager zal uitvallen, vanwege de hoge prijs van aardgas. Weet je het nieuwe verbruik, dan kun je op basis van een energievergelijker controleren wat de kosten ongeveer gaan worden. De website kan dan met behulp van ingevoerde gegevens een grove schatting geven van wat je kwijt zou zijn aan je energierekening in een gemiddeld jaar.

Trend

De trend is Nijmegen in ieder geval duidelijk: de stad wil voorop lopen in het halen van klimaatdoelstellingen. Milieubewust wonen is in Nijmegen daarom in de toekomst wel verzekerd. Een geruststellende gedachten voor de klimaatbewuste huidige inwoner en allen die in de komende decennia naar de groene hoofdstad van Europa gaan trekken.

Mooi en duurzaam: een energiezuinige dakkapel op je woning Lokaal nieuws dinsdag 23 juli 2019

Mooi en duurzaam: een energiezuinige dakkapel op je woning

Een dakkapel verrijkt je woning en zorgt ervoor dat je geniet van meer ruimte en meer licht. Daarnaast laat een dakkapel de meerwaarde van je woning stijgen. Ook duurzaamheid en jouw nieuwe dakkapel gaan hand in hand: met een energiezuinige dakkapel zorg je voor een betere isolatie van je huis en lagere maandlasten. Dit realiseer je onder andere met isolatieglas, accessoires zoals een rolluik en ventilatie en zonnepanelen.

Een dakkapel laten plaatsen: de mogelijkheden

Door een (groene) dakkapel op je woning te laten plaatsen zorg je voor meer leefruimte. Met een grote dakkapel maak je van een zolder een volwaardige slaapkamer of kantoorruimte. Dakkapellen kun je aan één zijde of dubbelzijdig realiseren, of je kunt kiezen voor een complete dakopbouw.

Een dakkapel die bij jouw woning past

Dakkapellen zijn in allerlei kleuren en in diverse materialen verkrijgbaar. Een dakkapel is prefab of op maat te maken. Prefab dakkapellen worden in één dag geplaatst door een dakdekker , maar dakkapellen op maat kunnen van meer materialen worden gerealiseerd. Ook de afwerking kan geheel worden aangepast aan de uitstraling van je woning, van traditioneel tot modern. Voor wat voor een dakkapel je ook kiest: met een energiezuinige dakkapel bespaar je op de uiteindelijke kosten.

Een duurzame en goed geïsoleerde dakkapel

Een goed geïsoleerde dakkapel zorgt voor besparing op de energierekening. Wanneer je de wanden en het dak extra laat isoleren, is het het overwegen waard om direct het hele dak te laten isoleren. Hiermee bespaar je op de totale isolatiekosten. Het materiaal waarvoor je kiest zorgt ook voor een betere isolatie: je kiest het beste voor een kunststof dakkapel van Keralit of Trespa, of een polyester dakkapel. Maak je daarnaast gebruik van isolatieglas, dan gaat ook daardoor de isolatiewaarde van je dakkapel flink omhoog. Kies voor HR++- of HR+++-glas met de hoogste isolatiewaarde.

Een energiezuinige dakkapel met de juiste accessoires

Accessoires zoals rolluiken en een ventilatie met warmteterugwin-functie dragen ook bij aan de energiezuinigheid van je dakkapel. Zo zorgt een rolluik ervoor dat de kou in de winter en de warmte ‘s zomers beter buiten blijven en houdt het de zon buiten. Daarnaast hebben rolluiken voordelen zoals inbraakpreventie en extra privacy. Een goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid en een ventilatiesysteem met warmteterugwin-functie zorgt ervoor dat de warmte-energie wordt teruggewonnen en de verwarming minder snel aan hoeft op koudere dagen.

Zonnepanelen op je nieuwe dakkapel

Laat je een dakkapel plaatsen op je woning dan kun je daar meteen zonnepanelen op laten plaatsen, of kiezen voor een dak van keramische zonnedakpannen. Hierdoor kun je zelf energie opwekken en op de lange termijn de kosten van je dakkapel terugverdienen. Doordat de zonnedakpannen niet zwaar zijn is dit voor sommige dakkapellen een betere optie dan zonnepanelen, maar ze zijn ook kostbaarder. Wil je nog meer besparen op je energierekening, dan kun je energie vergelijken bij verschillende aanbieders. Ook hierdoor kun je tientallen euro’s op de energiekosten besparen.

Image by Harry Strauss from Pixabay

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Nijmegen.

Aanmelden