Actueel

Nieuws

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen Lokaal nieuws vrijdag 25 januari 2019

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen

Een deel van de Nederlandse huishoudens ontvangt warmte via blok- of stadsverwarming. Een half miljoen huishoudens om precies te zijn. Via deze manier van verwarmen ontvang je warm water en energie zonder gebruik te moeten maken van gas. Dat maakt het een duurzaam alternatief. Ontvang je energie via stadsverwarming? In dat geval ben je in jouw huishouden niet in het bezit van een eigen cv-ketel. Hoe zit het met stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen?

Lokale energiebron warmtenet

Warmtenetten van stadsverwarming zijn onderling niet met elkaar verbonden. Er is namelijk vaak maar een lokale energiebron voor het leveren van de warmte. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een andere leveranciers van de stadsverwarming. Wil je overstappen van energie? Dan kun je alleen kan dat, maar tot op zekere hoogte. Je kunt namelijk alleen overstappen van stroomleverancier.

Hoe zit het dan met de kosten?

Als consument ben je beschermd tegen hoge tarieven. Dit doordat de Warmtewet sinds 1 januari 2014 in het leven is geroepen. Deze wet is van toepassing op alle mogelijke aansluitingen van maximaal 100 kilowatt. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een aansluiting van ongeveer 35 kilowatt. In de Warmtewet staat dat er een maximumprijs is voor de levering van warmte.

Verschillende projecten met stadsverwarming

Veel vastgoedontwikkelaars dragen een steentje bij aan een meer duurzame wereld. Daarom voorzien ze nieuwbouwwoningen bij diverse projecten de niet van een gasaansluiting, maar door bijvoorbeeld stadsverwarming of een warmtepomp. Op dit moment kun je je voor diverse nieuwbouwprojecten in Nijmegen aanmelden. Of je nu op zoek bent naar jouw eerste woning met jouw partner of wilt verhuizen omdat er gezinsuitbreiding op de planning staat. Voor iedere wens zijn er verschillende nieuwbouwprojecten in verschillende prijsklassen beschikbaar.

Gasloos bouwen in Nijmegen sinds 1 juli 2018

Iedere woning die nu in Nijmegen gebouwd wordt, is niet langer voorzien van een gasaansluiting. Waarom niet? Omdat de stad in 2018 uitgeroepen is tot European Green Capital moet het een reputatie hoog houden. In 2045 wil de gemeente klimaatneutraal zijn, dat is 5 jaar eerder dan de landelijk beoogde 2050. Dit betekent dat ook de gebouwde woningen gasloos moeten worden.

3 alternatieven voor TV kijken zonder kabel Lokaal nieuws woensdag 19 december 2018

3 alternatieven voor TV kijken zonder kabel

Heb je eindelijk die prachtige nieuwbouwwoning op de kop getikt en alle spullen overgehuisd: blijf je achter met een gigantische hoeveelheid aan vervelende kabels. Kabels wegwerken is natuurlijk weer een flinke klus, en toch hebben internet en televisie in veel gevallen gewoon kabels nodig. Maar gelukkig komen daar steeds meer oplossingen voor op de markt. Zo heb je bij internet en tv van Telfort en andere aanbieders al drie handige alternatieven voor het TV kijken zonder kabel. Welke dat zijn, dat lees je natuurlijk hier.

1. Streamen als oplossing

Gasloos wonen en kabelloos tv kijken: het kan tegenwoordig allemaal! Ben je die kabels in huis helemaal beu? Dan kun je ervoor kiezen om gewoon te streamen. Door een smart tv of een iTV app aan te schaffen of gebruik te maken van een Chromecast (of vergelijkbaar apparaat) kun je gemakkelijk naar je tv streamen. Je zoekt een toffe film op via Netflix of YouTube, streamt deze naar je televisie en voilá: draadloze tv! Het nadeel is natuurlijk wel dat het kijken van live televisie een stuk lastiger wordt. Maar gelukkig is ook daar een oplossing voor.

2. De Draadloze Verbindingsset

Een draadloze verbindingsset maakt het mogelijk om de verbinding in huis uit te breiden of zelfs te verplaatsen via het stopcontact. Je gebruikt de ethernetkabel om tv te kunnen kijken op plaatsen in de woning waar dat bijvoorbeeld eerder niet kon. Je kunt maximaal drie adapters in huis gebruiken, en steekt deze adapters altijd in het stopcontact. Hoe korter de afstand tussen twee adapters, hoe beter de kwaliteit van je televisie is! De draadloze verbindingsset is ideaal wanneer je ook boven in de slaapkamer tv wilt kunnen kijken, zonder tientallen kabels van beneden naar boven te hoeven trekken. Het setje zorgt ervoor dat je in no-time televisie kunt kijken, en lekker in slaap kunt vallen onder het genot van een goede film of serie.

3. De digitale tv-ontvanger

Dit apparaatje is vaak niet groter dan een half A4-tje, en neemt hierdoor vrijwel geen ruimte in beslag. Toch zorgt dit handige apparaatje ervoor dat je in haarscherpe kwaliteit digitale televisie kunt kijken: en natuurlijk gewoon lekker snel kunt zappen. Je krijgt dit kastje over het algemeen gratis in bruikleen bij het afsluiten van een abonnement. Dit kastje is vaak geschikt voor zowel SD en HD beeldkwaliteit, en biedt je alle handige mogelijkheden zoals live tv pauzeren en Begin Gemist. Daarnaast kun je ook gewoon opnemen in de Cloud, zodat al je opnames binnen handbereik zijn. Handig toch?!

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw Lokaal nieuws maandag 17 december 2018

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis. Juist bij een woning die nog gebouwd moet worden, krijg je te maken met zaken die typisch zijn voor nieuwbouw. Anders dan wanneer je een bestaande woning zou kopen. Niet iedereen kent de terminologie.  

Een woning kopen doen we maar een paar keer in ons leven. Juist daarom is het belangrijk deze aankoop bewust en weloverwogen te doen. Je oriënteert op de woningen in een buurt waar je graag zou willen wonen en je bepaalt waar je behoefte aan hebt. Een groot huis met een tuin, een appartement of een bungalow bijvoorbeeld. Je laat je goed voorlichten over je hypotheekvorm en vervolgens raak je in gesprek over die ene woning die je zo graag zou willen. Bij een nieuwbouwwoning komen er dan termen voorbij die niet altijd even duidelijk zijn. We zetten de vijf belangrijkste op een rij en geven uitleg.

Bouwrente

Als de koopovereenkomst is getekend is de woning nog niet opgeleverd. Die moet immers nog gebouwd worden. De periode vanaf het tekenen van de overeenkomst tot aan de oplevering van het huis, moet er rente worden betaald, bouwrente of grondrente genoemd. Pas bij het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris stopt het betalen van de grond- of bouwrente aan de aannemer.

Vrij op naam

Bij het kopen van een kavel of een nieuwbouwwoning worden er geen kosten koper in rekening gebracht. Het zijn de kosten die gemaakt worden om eigenaar van een huis te worden zoals overdrachtbelasting (2 procent van de woningprijs) en notariskosten voor de hypotheekakte.

Bouwdepot

De afgesloten hypotheeksom wordt in een bouwdepot gestort. Daarvan wordt de verdere bouw van de woning gefinancierd. Je ontvangt rente over het bedrag dat in het bouwdepot is gestort.

Vooroplevering

Een vooroplevering vindt plaats een week voordat het huis wordt opgeleverd. De aannemer gaat samen met de toekomstige bewoner de woning inspecteren. Het doel: er voor zorgen dat er geen gebreken zijn bij de uiteindelijke oplevering. Mochten er dus gebreken blijken, dan moeten die eigenlijk in die tussenliggende week nog verholpen worden.

Ruwbouwopties

Dit zijn wijzigingen die aan de woning worden aangebracht die zo groot zijn dat ze belangrijk zijn voor de constructie van het huis en ook de voorbereiding van de bouw beïnvloeden.

Start verhuur 29 woningen Zuiderveld Lokaal nieuws dinsdag 11 december 2018

Start verhuur 29 woningen Zuiderveld

Zaterdag 15 december start VanWonen Woningfonds met de verhuur van 29 luxe nieuwbouw huurwoningen.

Goed nieuws voor de woningzoekenden in De Waalsprong! Aanstaande zaterdag 15 december start VanWonen Woningfonds met de verhuur van 29 luxe nieuwbouw huurwoningen in het project Nieuwe Buurt Zuiderveld in Nijmegen! De bouw van deze woningen is afgelopen maand gestart.

Bent u geïnteresseerd in één van deze woningen? Aanstaande zaterdag bent u van harte uitgenodigd op de Woonbeurs Waalsprong. Het team van het VanWonen Woningfonds is van 11.00 uur tot 15.00 uur aanwezig met een stand in het Thermion, Thermionpark 9 in Lent. Aldaar kunnen zij u meer informatie verstrekken over de woningen en het verhuurproces.

Niet in de gelegenheid om langs te komen op de Woonbeurs? Vanaf zaterdag staat alle verhuurinformatie online beschikbaar op deze website. Via de knop belangstelling kunt u zich vanaf dan definitief inschrijven.

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen Lokaal nieuws woensdag 29 augustus 2018

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen

Het is goed vertoeven in Nijmegen, de European Green Capital 2018 . Dat blijkt alleen al uit de groei die de stad blijft doormaken. Nog steeds blijft de stad uitbreiden om aan meer mensen plek te bieden. Dat gebeurt niet klakkeloos. Nijmegen heeft een groene reputatie hoog te houden. Daarom geldt voor alle nieuwbouwwoningen waarvan de bouwvergunning na 1 juli 2018 aangevraagd is, dat de woningen geen gasaansluiting meer krijgen. De gemeente Nijmegen wil immers in 2045 klimaatneutraal én gasvrij zijn. Bestaande woningen moeten op den duur ook gasloos worden. Voor de koper van een nieuwbouwwoning is dat winst: de woning is hierdoor extra toekomstbestendig en er hoeft geen hoge gasrekening betaald te worden.

Gasloze nieuwbouwprojecten

Er wordt flink gebouwd in Nijmegen. Het zwaartepunt daarvan ligt in het noorden van de gemeente, boven de Waal. Lang niet al deze projecten betreffen gasloze woningen, maar in de voormalige dorpen Lent en Oosterhout zijn twee verschillende gasloze projecten gaande. Zo is er de toekomstige wijk Zuiderveld-Zuyd , waar 15 vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen met zonnepanelen gebouwd worden. In De Laak in Lent worden ook 5 gasloze woningen gebouwd. Deze krijgen een verwarmingssysteem met een warmtepomp.

Bestaande wijken gasvrij maken

Niet alleen nieuwbouwwoningen worden gasloos. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders maakt zich de komende jaren sterk voor het gasloos maken van woningen in het stadsdeel Dukenburg en de wijken Hengstdal, Bottendaal en Hatert, evenals het stationsgebied van Heijendaal. Het streven is dat iedereen in deze wijken tegen 2035 in een gasvrij huis woont. De weg daarnaartoe moet nog wel gebaand worden, want er zijn flinke kosten verbonden aan het gasloos maken van bestaande woningen.

Verwarmen op een andere manier

Een gasloze woning betekent naast elektrisch koken ook dat de woning op een andere manier verwarmd moet worden. Naar verwachting gaan dertig- tot vijftigduizend woningen aangesloten worden op het stadswarmtenetwerk. Dit netwerk moet hiervoor nog wel flink uitgebreid worden. Vijfentwintig- tot vijfendertigduizend worden waarschijnlijke geheel elektrisch verwarmd. De meeste daarvan zullen een warmtepomp voor ruimteverwarming en warm water krijgen. Een andere bruikbare bron van energie is een lokale afvalenergiecentrale. Ook wordt gekeken naar geothermie en warmte uit oppervlaktewater.

Energievergelijker

Wat gasvrij wonen betekent voor je vaste lasten is moeilijk in te schatten. Aangenomen wordt dat de rekening lager zal uitvallen, vanwege de hoge prijs van aardgas. Weet je het nieuwe verbruik, dan kun je op basis van een energievergelijker controleren wat de kosten ongeveer gaan worden. De website kan dan met behulp van ingevoerde gegevens een grove schatting geven van wat je kwijt zou zijn aan je energierekening in een gemiddeld jaar.

Trend

De trend is Nijmegen in ieder geval duidelijk: de stad wil voorop lopen in het halen van klimaatdoelstellingen. Milieubewust wonen is in Nijmegen daarom in de toekomst wel verzekerd. Een geruststellende gedachten voor de klimaatbewuste huidige inwoner en allen die in de komende decennia naar de groene hoofdstad van Europa gaan trekken.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Nijmegen.

Aanmelden