Actueel

Nieuws

Mooi en duurzaam: een energiezuinige dakkapel op je woning Lokaal nieuws dinsdag 23 juli 2019

Mooi en duurzaam: een energiezuinige dakkapel op je woning

Een dakkapel verrijkt je woning en zorgt ervoor dat je geniet van meer ruimte en meer licht. Daarnaast laat een dakkapel de meerwaarde van je woning stijgen. Ook duurzaamheid en jouw nieuwe dakkapel gaan hand in hand: met een energiezuinige dakkapel zorg je voor een betere isolatie van je huis en lagere maandlasten. Dit realiseer je onder andere met isolatieglas, accessoires zoals een rolluik en ventilatie en zonnepanelen.

Een dakkapel laten plaatsen: de mogelijkheden

Door een (groene) dakkapel op je woning te laten plaatsen zorg je voor meer leefruimte. Met een grote dakkapel maak je van een zolder een volwaardige slaapkamer of kantoorruimte. Dakkapellen kun je aan één zijde of dubbelzijdig realiseren, of je kunt kiezen voor een complete dakopbouw.

Een dakkapel die bij jouw woning past

Dakkapellen zijn in allerlei kleuren en in diverse materialen verkrijgbaar. Een dakkapel is prefab of op maat te maken. Prefab dakkapellen worden in één dag geplaatst door een dakdekker , maar dakkapellen op maat kunnen van meer materialen worden gerealiseerd. Ook de afwerking kan geheel worden aangepast aan de uitstraling van je woning, van traditioneel tot modern. Voor wat voor een dakkapel je ook kiest: met een energiezuinige dakkapel bespaar je op de uiteindelijke kosten.

Een duurzame en goed geïsoleerde dakkapel

Een goed geïsoleerde dakkapel zorgt voor besparing op de energierekening. Wanneer je de wanden en het dak extra laat isoleren, is het het overwegen waard om direct het hele dak te laten isoleren. Hiermee bespaar je op de totale isolatiekosten. Het materiaal waarvoor je kiest zorgt ook voor een betere isolatie: je kiest het beste voor een kunststof dakkapel van Keralit of Trespa, of een polyester dakkapel. Maak je daarnaast gebruik van isolatieglas, dan gaat ook daardoor de isolatiewaarde van je dakkapel flink omhoog. Kies voor HR++- of HR+++-glas met de hoogste isolatiewaarde.

Een energiezuinige dakkapel met de juiste accessoires

Accessoires zoals rolluiken en een ventilatie met warmteterugwin-functie dragen ook bij aan de energiezuinigheid van je dakkapel. Zo zorgt een rolluik ervoor dat de kou in de winter en de warmte ‘s zomers beter buiten blijven en houdt het de zon buiten. Daarnaast hebben rolluiken voordelen zoals inbraakpreventie en extra privacy. Een goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid en een ventilatiesysteem met warmteterugwin-functie zorgt ervoor dat de warmte-energie wordt teruggewonnen en de verwarming minder snel aan hoeft op koudere dagen.

Zonnepanelen op je nieuwe dakkapel

Laat je een dakkapel plaatsen op je woning dan kun je daar meteen zonnepanelen op laten plaatsen, of kiezen voor een dak van keramische zonnedakpannen. Hierdoor kun je zelf energie opwekken en op de lange termijn de kosten van je dakkapel terugverdienen. Doordat de zonnedakpannen niet zwaar zijn is dit voor sommige dakkapellen een betere optie dan zonnepanelen, maar ze zijn ook kostbaarder. Wil je nog meer besparen op je energierekening, dan kun je energie vergelijken bij verschillende aanbieders. Ook hierdoor kun je tientallen euro’s op de energiekosten besparen.

Image by Harry Strauss from Pixabay

Blijf langer zelfstandig thuis wonen met deze woningaanpassingen Lokaal nieuws dinsdag 19 maart 2019

Blijf langer zelfstandig thuis wonen met deze woningaanpassingen

Gezond en fit ouder worden willen we allemaal. Maar het spreekwoord luidt helaas niet voor niets ‘ouderdom komt met gebreken’. Toch is de wens van de meeste senioren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Er verandert al zo veel en dan is het fijn om in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen in de buurt van familie en vrienden en gebruik te kunnen blijven maken van bekende voorzieningen, zoals winkels en uitgaansgelegenheden. Om dit mogelijk te maken is het vaak wel noodzakelijk de woning op een aantal punten aan te passen. Hieronder worden een aantal aanpassingen besproken die het langer thuis blijven wonen mogelijk maken.

Traplift installeren

Een van de eerste obstakels in huis bij het ouder worden is de trap. Traplopen wordt met het vorderen van de leeftijd steeds moeilijker en kost veel energie. Daarnaast is een misstap zo gemaakt met alle gevolgen van dien. De trap niet meer gebruiken is vaak geen optie, omdat zich op de bovenverdieping noodzakelijke voorzieningen bevinden, zoals de slaapkamers en de badkamer. Het plaatsen van een traplift is dan een goede oplossing. Een traplift is een elektrische op rails gemonteerde stoel die je op een veilige en rustige manier de trap op en af brengt en is op vrijwel elke trap te monteren.

Huis automatiseren/slimme woning

Bij ouder worden hoort ook steeds minder mobiel zijn. Het is dan erg fijn dat je niet voor elk wissewasje je stoel uit hoeft. Een slim huis zorgt ervoor dat je meer controle over je woning houdt vanuit je luie stoel. Zo kun je de verlichting, gordijnen en de deurbel met een afstandsbediening bedienen. Ook zijn er apps die je op je telefoon of tablet kunt installeren, waarmee je deze voorzieningen in je woning kunt automatiseren. Ook een elektrische sta-op stoel die in de hoogte verstelbaar is en de rugleuning naar voren en achteren helpt om je minder afhankelijk te maken van anderen. Hetzelfde geldt voor het bed. Ook hiervoor geldt dat je langer zelfstandig in en uit bed kunt stappen als deze in de hoogte verstelbaar is en het hoofd- en voeteneinde verstelbaar zijn. Een elektrische robot stofzuiger tot slot kan je het inspannende stofzuigen uit handen nemen.

Steunen plaatsen

Om optimaal gebruik te kunnen blijven maken van de badkamer en het toilet is het plaatsen van steunen een handig hulpmiddel. De steun naast het toilet zorgt ervoor dat je net dat extra beetje steun krijgt bij het gaan zitten en opstaan. In de douche is het minder vermoeiend en ook veiliger om gebruik te maken van een douchekruk. Ook hier geldt dat het plaatsen van steunen aan de wand ervoor zorgt dat je makkelijker en zonder hulp van anderen kunt gaan zitten en staan.

Vraag om hulp

Om hulp vragen is niet altijd makkelijk, maar mensen vinden het vaak juist fijn iets voor een ander te kunnen betekenen. Vraag dus familieleden, buren en vrienden desnoods tegen een kleine vergoeding om bijvoorbeeld boodschappen voor je te doen, een keer voor je te koken, te helpen bij het opruimen en schoonmaken van je huis of om het onkruid in je tuin te wieden. Dit zorgt ook meteen voor sociale contacten, vooral als je het huis echt niet meer uit kunt.

Kosten besparen

Veel aanpassingen die nodig zijn om een woning geschikt te maken voor senioren kosten geld en afhankelijk van de (of het aantal) aanpassingen kan dit bedrag flink oplopen. Gelukkig vallen aanpassingen aan woningen die nodig zijn in verband met beperkingen veroorzaakt door onder andere ouderdom onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen met beperkingen de hulp en voorzieningen krijgen die ze nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Op de site van de Rijksoverheid is hier meer informatie over te vinden. Een groot deel van de genoemde aanpassingen in huis zijn elektrisch en het gebruik daarvan zal terug te zien zijn op de energierekening. Het loont dan ook zeker om dan te kijken naar manieren om op de energierekening te besparen. Energieleveranciers hanteren niet allemaal dezelfde tarieven. Online energieprijzen vergelijken is dan ook een simpele en snelle manier om de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Nijmegen.

Aanmelden