Actueel

Nieuws

VvE bij nieuwbouwappartement Lokaal nieuws donderdag 01 oktober 2020

VvE bij nieuwbouwappartement

Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). In feite koop je een appartementsrecht, waardoor je samen met de andere bewoners van het appartementencomplex de eigenaar bent. Het is wettelijk verplicht om lid te zijn van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Vanuit de VvE betaal je een deel van de gemeenschappelijke (onderhouds)kosten.

Splitsingsakte

Bij nieuwbouw moet er een VvE worden opgestart, waardoor je minder risico loopt om in een slapende VvE te stappen. Wanneer dit vanaf het begin direct goed wordt aangepakt, heeft de VvE hier de hele verdere levensloop profijt van. In de splitsingsakte staat hoeveel iedere eigenaar van ieder appartement moet betalen aan de VvE. De splitsingstekening en splitsingsakte worden door een notaris opgesteld, vaak al aan het begin van een nieuwbouwtraject. Hierdoor is er een betrouwbaar richtbedrag voor de bijdrage beschikbaar, waardoor jij als koper weet wat je aan extra kosten gaat betalen aan de VvE. De Vereniging van Eigenaars heeft een bestuur dat de taken van de VvE uitvoert. Het kan zijn dat de VvE ervoor kiest om een externe partij in te huren, die de taken van het bestuur overneemt. Dit wordt VvE beheer genoemd.

Organen van de VvE

In de splitsingsakte staat benoemd welke organen er zijn binnen de vereniging om goed te kunnen functioneren. Deze splitsingsakte is doorgaans gebaseerd op een modelreglement. Kort gezegd zijn die organen: de ALV, de voorzitter van de ALV, het VvE bestuur en de kascommissie. Besluiten binnen de vereniging worden genomen op basis van een meerderheid van de stemmen. Dit is de helft plus één. Het kan zijn dat er voor sommige besluiten een gekwalificeerde meerderheid nodig is wanneer dit vastgelegd is in de statuten. Dit wil zeggen dat tenminste twee derde van het totaal aantal stemmen bij de ledenvergadering aanwezig moet zijn. Het besluit moet ook door tenminste twee derde van de stemmen worden gesteund voor rechtsgeldigheid.

Hierover beslist de VvE

Voor alles in de eigen woning ben je zelf verantwoordelijk. Zo besluit je zelf waar je goedkoop internet afsluit, welke energieleverancier je kiest en hoe vaak je het schilderwerk aan de binnenkant van je appartement laat onderhouden. De VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en delen van het appartementencomplex. Denk hierbij aan het onderhoud van het dak of de gevel. Ook is het mogelijk dat de VvE de warmte regelt. Dan val je niet onder de Warmtewet , maar heb je wel zelf inspraak. Als eigenaar maak je maandelijks een bedrag over aan de VvE voor de gemeenschappelijke kosten en klein onderhoud. Daarnaast beschikt de VvE over een reservefonds. In dit fonds spaar je gezamenlijk voor verduurzaming en groot onderhoud. Zo kunnen er uit dit potje bijvoorbeeld zonnepanelen voor op het dak aangeschaft worden als er voor dit plan gestemd wordt. De VvE heeft daarnaast een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering voor het hele complex.

Huis kopen zonder eigen geld: kan dat? Lokaal nieuws donderdag 17 september 2020

Huis kopen zonder eigen geld: kan dat?

Je bent afgestudeerd, hebt een leuke baan bemachtigd en woont fijn in jouw stad of dorp. Je zou alleen wel graag een eigen huis kopen, omdat je wel klaar bent met dat huurhuis of die kamer. Het is tijd om de volgende stap te zetten en een huis te kopen. Je spaarrekening is echter leeg. Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

Niet overbieden bij nieuwbouwwoning

Het goede nieuws is dat je bij een nieuwbouwwoning niet over hoeft te bieden. Je schrijft je in op een nieuwbouwproject en met een beetje geluk kom jij in aanmerking. De bijkomende kosten van een nieuwbouwwoning zijn lager dan die voor bestaande bouw, omdat deze vrij op naam is. Toch krijg je te maken met bijkomende kosten, doorgaans 2 tot 3 procent van de koopsom. Deze kosten moeten uit eigen zak worden betaald. Je hebt dus meer eigen geld nodig. De meeste van deze bijkomende kosten zijn afhankelijk van de keuzes die jij als koper hebt, maar ook voor het regelen van je hypotheek zijn er bijkomende kosten. Sinds 2018 mag je nog maar 100 procent van de woningwaarde lenen voor je hypotheek.

Aanvullende starterslening

Wanneer je jouw eerste woning wilt kopen, kan het zijn dat de woningprijs net boven jouw maximale hypotheek ligt. Voor startende kopers is hiervoor de Starterslening in het leven geroepen, waarmee je net wat meer kunt lenen. Zo kun je het tekort van jouw maximale hypotheek aanvullen. Je betaalt voor deze lening niet alleen rente, maar ook een vast bedrag van €750,- voor de afsluitkosten en een eventuele taxatie. Je sluit de starterslening af in combinatie met een normale hypotheek met NHG. De woning die je op het oog hebt moet dus wel voldoen aan de normen die daarbij komen kijken. Dat houdt onder andere in dat de totale som van de Starterslening en hypotheek niet meer dan €310.000,- mag bedragen.

Schenking ouders

Als je ouders voldoende geld hebben en zij jou dat willen schenken voor de aankoop van je eerste huis, kunnen ze daarvoor gebruik maken van de schenkingsvrijstelling. In 2020 mogen je ouders, maar ook andere familieleden of zelfs vrienden, eenmalig €103.640,- belastingvrij schenken. Het moet dan dus om een schenking gaan, en geen lening. De lasten van een lening worden namelijk afgetrokken van je maximale hypotheek. Toch kan geld lenen verstandig zijn, omdat dit qua maandlasten weer lager voor je uit kan pakken. Wanneer je een hypotheek afsluit zonder NHG heb je te maken met risicoklassen voor de hypotheekrente. Soms is het renteverschil tussen twee risicoklassen zó groot dat het interessant is om de hypotheek iets te verlagen door geld te lenen. Deze lagere rente geldt dan voor de hele hypotheek, terwijl je slechts voor een klein gedeelte de hogere rente van de persoonlijke lening betaalt. Het is verstandig om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Een eerste gesprek is vaak gratis!

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn nieuwbouwwoning? Lokaal nieuws donderdag 03 september 2020

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn nieuwbouwwoning?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen uiteraard veel zaken kijken. Eén van deze zaken zijn de verzekeringen. Om er zeker van te zijn dat je nieuwe woning én je hypotheek goed beschermd zijn, zijn er een aantal verzekeringen die je verplicht moet afsluiten. Daarnaast zijn er een aantal verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel worden aanbevolen.

Inboedel- en opstalverzekering

Als je een koopwoning hebt, dan is een opstalverzekering verplicht. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jouw woning oploopt bij brand, storm, waterschade en inbraak. Het gaat dan om zaken die aard- en nagelvast aan de woning zitten. Bijvoorbeeld het dakkapel of de keuken. Als je ook wilt dat jouw inboedel is verzekerd, dan moet je een inboedelverzekering afsluiten. Het is handig om de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Zo ontstaan er geen onduidelijkheid over bij welke verzekeraar je de schade moet melden. Daarnaast krijg je vaak korting als je de verzekeringen gezamenlijk afsluit.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering was vroeger verplicht. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Toch is het raadzaam om deze verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben jij en je gezin verzekerd voor schade die je per ongeluk toebrengt aan anderen. Dit geldt voor schade aan spullen en voor letselschade.

Rechtsbijstandverzekering

Ook een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar wel handig. Met deze verzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Denk hierbij aan onenigheid met de buren of een aannemer. Als je een woning koopt, dan is een aanvullende verzekering met module Wonen geen overbodige luxe. Als er tijdens de bouw iets misgaat, dan ben je met deze verzekering al snel goedkoper uit dan wanneer je zelf een advocaat moet inschakelen.

Overlijdensrisicoverzekering

Je hypotheekverstrekker wilt zeker weten dat je jouw hypotheek afbetaalt. Ook als jij of jouw partner komt te overlijden. Daarom is een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht als je een hypotheek afsluit. Als je komt te overlijden, dan wordt de hypotheek vanuit de overlijdensrisicoverzekering betaald. Dat is wel zo fijn voor je nabestaanden, want zij hoeven dan niet te verhuizen.

Woonlastenverzekering

Tot slot is het ook verstandig om een woonlastenverzekering af te sluiten. Je kunt een beroep doen op deze verzekering als je onverwachts werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Met het geld van deze verzekering kun je dan de hypotheek blijven betalen. De maandlasten van deze verzekering zijn erg hoog. Als je voldoende eigen geld hebt, dan kun je beter daarvan de hypotheek betalen. Het kan ook zo zijn dat jouw werkgever hier een (collectieve) verzekering voor heeft. Het is dus raadzaam om dit eerst even uit te zoeken. Anders betaal je wellicht onnodig voor deze verzekering.

Zonnepanelen: de voor- en nadelen Lokaal nieuws woensdag 19 augustus 2020

Zonnepanelen: de voor- en nadelen

Steeds meer woningeigenaren in Nijmegen laten zonnepanelen op hun (nieuwbouw)woning installeren. Wil jij graag zonnepanelen op het dak van jouw woning installeren? Dan is het handig om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het zonnepanelen kopen .

Besparing op de energierekening


Zonnepanelen zorgen voor een fikse besparing op jouw energierekening. Vanaf het moment dat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, zal de energierekening omlaag gaan. Daarnaast gaan zonnepanelen heel wat jaren mee, zo'n 20 tot 25 jaar. Meestal heb je de investering binnen 6 tot 10 jaar terugverdiend. Dat betekent dat je heel wat jaren kunt genieten van zo goed als gratis stroom. Daarnaast zorgen zonnepanelen ervoor dat je woning meer waard wordt. Dat komt omdat het energielabel verbetert doordat de maandlasten lager worden. Ook kun je de btw die je betaalt over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst .

Salderen en terugleververgoeding


In de zomer leveren zonnepanelen vaak meer energie op dan dat je zelf verbruikt. Om de eigenaar van de zonnepanelen hierin tegemoet te komen, kan het te veel aan opgewekte energie in mindering worden gebracht op de afgenomen energie op andere momenten. Dit noemen we ook wel salderen. Is de opbrengst van je zonnepanelen meer dan het totale verbruik? Dan krijg je een terugleververgoeding. De huidige salderingsregeling geldt tot 2023. Na 2023 wordt het salderen langzaam afgebouwd, tot de regeling in 2031 verdwijnt.

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk


De zon is een duurzame energiebron die nooit opraakt. Op dit moment wordt er nog veel gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en kolen. Bij de verbranding van deze brandstoffen komt CO2 vrij. Dit zorgt ervoor dat er klimaatverandering en milieuvervuiling plaatsvindt. Om die reden, wil Nijmegen ook aardgasvrij worden. Als mensen zonnepanelen kopen, dan wekken ze hun eigen groene energie op en dragen een steentje bij aan een beter klimaat.

Geen subsidie en hoge investeringskosten


Naast voordelen zijn er ook een paar nadelen te benoemen. Zo is er bijvoorbeeld geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Daarnaast is het ook nog nodig om stroom te kopen van de energiemaatschappij, bijvoorbeeld in de winter. Ook zijn zonnepanelen behoorlijk zichtbaar op de woning. Het kan dus zijn dat de panelen niet passen bij het uiterlijk van jouw woning. Tot slot moet je een flinke investering doen om zonnepanelen op je dak te kunnen plaatsen. Dit geld moet je uiteraard kunnen missen. Gelukkig wegen de al deze nadelen niet op tegen de voordelen. Zoals je hierboven al kon lezen, wordt de terugverdientijd steeds korter en bespaar je direct op de energierekening. Wil je zonnepanelen kopen, maar heb je niet genoeg spaargeld hiervoor? Dan kun je eventueel een groene lening afsluiten. Bijvoorbeeld een Duurzaamheidslening vanuit de gemeente of de Energiebespaarlening.

 

Blijf langer zelfstandig thuis wonen met deze woningaanpassingen Lokaal nieuws woensdag 03 juni 2020

Blijf langer zelfstandig thuis wonen met deze woningaanpassingen

Gezond en fit ouder worden willen we allemaal. Maar het spreekwoord luidt helaas niet voor niets ‘ouderdom komt met gebreken’. Toch is de wens van de meeste senioren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Er verandert al zo veel en dan is het fijn om in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen in de buurt van familie en vrienden en gebruik te kunnen blijven maken van bekende voorzieningen, zoals winkels en uitgaansgelegenheden. Om dit mogelijk te maken is het vaak wel noodzakelijk de woning op een aantal punten aan te passen. Hieronder worden een aantal aanpassingen besproken die het langer thuis blijven wonen mogelijk maken.

Traplift installeren

Een van de eerste obstakels in huis bij het ouder worden is de trap. Traplopen wordt met het vorderen van de leeftijd steeds moeilijker en kost veel energie. Daarnaast is een misstap zo gemaakt met alle gevolgen van dien. De trap niet meer gebruiken is vaak geen optie, omdat zich op de bovenverdieping noodzakelijke voorzieningen bevinden, zoals de slaapkamers en de badkamer. Het plaatsen van een traplift is dan een goede oplossing. Een traplift is een elektrische op rails gemonteerde stoel die je op een veilige en rustige manier de trap op en af brengt en is op vrijwel elke trap te monteren.

Huis automatiseren/slimme woning

Bij ouder worden hoort ook steeds minder mobiel zijn. Het is dan erg fijn dat je niet voor elk wissewasje je stoel uit hoeft. Een slim huis zorgt ervoor dat je meer controle over je woning houdt vanuit je luie stoel. Zo kun je de verlichting, gordijnen en de deurbel met een afstandsbediening bedienen. Ook zijn er apps die je op je telefoon of tablet kunt installeren, waarmee je deze voorzieningen in je woning kunt automatiseren. Ook een elektrische sta-op stoel die in de hoogte verstelbaar is en de rugleuning naar voren en achteren helpt om je minder afhankelijk te maken van anderen. Hetzelfde geldt voor het bed. Ook hiervoor geldt dat je langer zelfstandig in en uit bed kunt stappen als deze in de hoogte verstelbaar is en het hoofd- en voeteneinde verstelbaar zijn. Een elektrische robot stofzuiger tot slot kan je het inspannende stofzuigen uit handen nemen.

Steunen plaatsen

Om optimaal gebruik te kunnen blijven maken van de badkamer en het toilet is het plaatsen van steunen een handig hulpmiddel. De steun naast het toilet zorgt ervoor dat je net dat extra beetje steun krijgt bij het gaan zitten en opstaan. In de douche is het minder vermoeiend en ook veiliger om gebruik te maken van een douchekruk. Ook hier geldt dat het plaatsen van steunen aan de wand ervoor zorgt dat je makkelijker en zonder hulp van anderen kunt gaan zitten en staan.

Vraag om hulp

Om hulp vragen is niet altijd makkelijk, maar mensen vinden het vaak juist fijn iets voor een ander te kunnen betekenen. Vraag dus familieleden, buren en vrienden desnoods tegen een kleine vergoeding om bijvoorbeeld boodschappen voor je te doen, een keer voor je te koken, te helpen bij het opruimen en schoonmaken van je huis of om het onkruid in je tuin te wieden. Dit zorgt ook meteen voor sociale contacten, vooral als je het huis echt niet meer uit kunt.

Kosten besparen

Veel aanpassingen die nodig zijn om een woning geschikt te maken voor senioren kosten geld en afhankelijk van de (of het aantal) aanpassingen kan dit bedrag flink oplopen. Gelukkig vallen aanpassingen aan woningen die nodig zijn in verband met beperkingen veroorzaakt door onder andere ouderdom onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen met beperkingen de hulp en voorzieningen krijgen die ze nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Op de site van de Rijksoverheid is hier meer informatie over te vinden. Een groot deel van de genoemde aanpassingen in huis zijn elektrisch en het gebruik daarvan zal terug te zien zijn op de energierekening. Het loont dan ook zeker om dan te kijken naar manieren om op de energierekening te besparen. Energieleveranciers hanteren niet allemaal dezelfde tarieven. Online energieprijzen vergelijken is dan ook een simpele en snelle manier om de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen

Het is goed vertoeven in Nijmegen, de European Green Capital 2018 . Dat blijkt alleen al uit de groei die de stad blijft doormaken. Nog steeds blijft de stad uitbreiden om aan meer mensen plek te bieden. Dat gebeurt niet klakkeloos. Nijmegen heeft een groene reputatie hoog te houden. Daarom geldt voor alle nieuwbouwwoningen waarvan de bouwvergunning na 1 juli 2018 aangevraagd is, dat de woningen geen gasaansluiting meer krijgen. De gemeente Nijmegen wil immers in 2045 klimaatneutraal én gasvrij zijn. Bestaande woningen moeten op den duur ook gasloos worden. Voor de koper van een nieuwbouwwoning is dat winst: de woning is hierdoor extra toekomstbestendig en er hoeft geen hoge gasrekening betaald te worden.

Gasloze nieuwbouwprojecten

Er wordt flink gebouwd in Nijmegen. Het zwaartepunt daarvan ligt in het noorden van de gemeente, boven de Waal. Lang niet al deze projecten betreffen gasloze woningen, maar in de voormalige dorpen Lent en Oosterhout zijn twee verschillende gasloze projecten gaande. Zo is er de toekomstige wijk Zuiderveld-Zuyd , waar 15 vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen met zonnepanelen gebouwd worden. In De Laak in Lent worden ook 5 gasloze woningen gebouwd. Deze krijgen een verwarmingssysteem met een warmtepomp.

Bestaande wijken gasvrij maken

Niet alleen nieuwbouwwoningen worden gasloos. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders maakt zich de komende jaren sterk voor het gasloos maken van woningen in het stadsdeel Dukenburg en de wijken Hengstdal, Bottendaal en Hatert, evenals het stationsgebied van Heijendaal. Het streven is dat iedereen in deze wijken tegen 2035 in een gasvrij huis woont. De weg daarnaartoe moet nog wel gebaand worden, want er zijn flinke kosten verbonden aan het gasloos maken van bestaande woningen.

Verwarmen op een andere manier

Een gasloze woning betekent naast elektrisch koken ook dat de woning op een andere manier verwarmd moet worden. Naar verwachting gaan dertig- tot vijftigduizend woningen aangesloten worden op het stadswarmtenetwerk. Dit netwerk moet hiervoor nog wel flink uitgebreid worden. Vijfentwintig- tot vijfendertigduizend worden waarschijnlijke geheel elektrisch verwarmd. De meeste daarvan zullen een warmtepomp voor ruimteverwarming en warm water krijgen. Een andere bruikbare bron van energie is een lokale afvalenergiecentrale. Ook wordt gekeken naar geothermie en warmte uit oppervlaktewater.

Energievergelijker

Wat gasvrij wonen betekent voor je vaste lasten is moeilijk in te schatten. Aangenomen wordt dat de rekening lager zal uitvallen, vanwege de hoge prijs van aardgas. Weet je het nieuwe verbruik, dan kun je op basis van een energievergelijker controleren wat de kosten ongeveer gaan worden. De website kan dan met behulp van ingevoerde gegevens een grove schatting geven van wat je kwijt zou zijn aan je energierekening in een gemiddeld jaar.

Trend

De trend is Nijmegen in ieder geval duidelijk: de stad wil voorop lopen in het halen van klimaatdoelstellingen. Milieubewust wonen is in Nijmegen daarom in de toekomst wel verzekerd. Een geruststellende gedachten voor de klimaatbewuste huidige inwoner en allen die in de komende decennia naar de groene hoofdstad van Europa gaan trekken.

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen

Een deel van de Nederlandse huishoudens ontvangt warmte via blok- of stadsverwarming. Een half miljoen huishoudens om precies te zijn. Via deze manier van verwarmen ontvang je warm water en energie zonder gebruik te moeten maken van gas. Dat maakt het een duurzaam alternatief. Ontvang je energie via stadsverwarming? In dat geval ben je in jouw huishouden niet in het bezit van een eigen cv-ketel. Hoe zit het met stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen?

Lokale energiebron warmtenet

Warmtenetten van stadsverwarming zijn onderling niet met elkaar verbonden. Er is namelijk vaak maar een lokale energiebron voor het leveren van de warmte. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een andere leveranciers van de stadsverwarming. Wil je overstappen van energie? Dan kun je alleen kan dat, maar tot op zekere hoogte. Je kunt namelijk alleen overstappen van stroomleverancier.

Hoe zit het dan met de kosten?

Als consument ben je beschermd tegen hoge tarieven. Dit doordat de Warmtewet sinds 1 januari 2014 in het leven is geroepen. Deze wet is van toepassing op alle mogelijke aansluitingen van maximaal 100 kilowatt. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een aansluiting van ongeveer 35 kilowatt. In de Warmtewet staat dat er een maximumprijs is voor de levering van warmte.

Verschillende projecten met stadsverwarming

Veel vastgoedontwikkelaars dragen een steentje bij aan een meer duurzame wereld. Daarom voorzien ze nieuwbouwwoningen bij diverse projecten de niet van een gasaansluiting, maar door bijvoorbeeld stadsverwarming of een warmtepomp. Op dit moment kun je je voor diverse nieuwbouwprojecten in Nijmegen aanmelden. Of je nu op zoek bent naar jouw eerste woning met jouw partner of wilt verhuizen omdat er gezinsuitbreiding op de planning staat. Voor iedere wens zijn er verschillende nieuwbouwprojecten in verschillende prijsklassen beschikbaar.

Gasloos bouwen in Nijmegen sinds 1 juli 2018

Iedere woning die nu in Nijmegen gebouwd wordt, is niet langer voorzien van een gasaansluiting. Waarom niet? Omdat de stad in 2018 uitgeroepen is tot European Green Capital moet het een reputatie hoog houden. In 2045 wil de gemeente klimaatneutraal zijn, dat is 5 jaar eerder dan de landelijk beoogde 2050. Dit betekent dat ook de gebouwde woningen gasloos moeten worden.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Nijmegen.

Aanmelden