Actueel

Nieuws

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn nieuwbouwwoning? Lokaal nieuws zondag 04 april 2021

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn nieuwbouwwoning?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen uiteraard veel zaken kijken. Eén van deze zaken zijn de verzekeringen. Om er zeker van te zijn dat je nieuwe woning én je hypotheek goed beschermd zijn, zijn er een aantal verzekeringen die je verplicht moet afsluiten. Daarnaast zijn er een aantal verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel worden aanbevolen.

Inboedel- en opstalverzekering

Als je een koopwoning hebt, dan is een opstalverzekering verplicht. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jouw woning oploopt bij brand, storm, waterschade en inbraak. Het gaat dan om zaken die aard- en nagelvast aan de woning zitten. Bijvoorbeeld het dakkapel of de keuken. Als je ook wilt dat jouw inboedel is verzekerd, dan moet je een inboedelverzekering afsluiten. Het is handig om de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Zo ontstaan er geen onduidelijkheid over bij welke verzekeraar je de schade moet melden. Daarnaast krijg je vaak korting als je de verzekeringen gezamenlijk afsluit.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering was vroeger verplicht. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Toch is het raadzaam om deze verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben jij en je gezin verzekerd voor schade die je per ongeluk toebrengt aan anderen. Dit geldt voor schade aan spullen en voor letselschade.

Rechtsbijstandverzekering

Ook een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar wel handig. Met deze verzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Denk hierbij aan onenigheid met de buren of een aannemer. Als je een woning koopt, dan is een aanvullende verzekering met module Wonen geen overbodige luxe. Als er tijdens de bouw iets misgaat, dan ben je met deze verzekering al snel goedkoper uit dan wanneer je zelf een advocaat moet inschakelen.

Overlijdensrisicoverzekering

Je hypotheekverstrekker wilt zeker weten dat je jouw hypotheek afbetaalt. Ook als jij of jouw partner komt te overlijden. Daarom is een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht als je een hypotheek afsluit. Als je komt te overlijden, dan wordt de hypotheek vanuit de overlijdensrisicoverzekering betaald. Dat is wel zo fijn voor je nabestaanden, want zij hoeven dan niet te verhuizen.

Woonlastenverzekering

Tot slot is het ook verstandig om een woonlastenverzekering af te sluiten. Je kunt een beroep doen op deze verzekering als je onverwachts werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Met het geld van deze verzekering kun je dan de hypotheek blijven betalen. De maandlasten van deze verzekering zijn erg hoog. Als je voldoende eigen geld hebt, dan kun je beter daarvan de hypotheek betalen. Het kan ook zo zijn dat jouw werkgever hier een (collectieve) verzekering voor heeft. Het is dus raadzaam om dit eerst even uit te zoeken. Anders betaal je wellicht onnodig voor deze verzekering.

Huis kopen zonder eigen geld: kan dat? Lokaal nieuws zondag 04 april 2021

Huis kopen zonder eigen geld: kan dat?

Je bent afgestudeerd, hebt een leuke baan bemachtigd en woont fijn in jouw stad of dorp. Je zou alleen wel graag een eigen huis kopen, omdat je wel klaar bent met dat huurhuis of die kamer. Het is tijd om de volgende stap te zetten en een huis te kopen. Je spaarrekening is echter leeg. Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

Niet overbieden bij nieuwbouwwoning

Het goede nieuws is dat je bij een nieuwbouwwoning niet over hoeft te bieden. Je schrijft je in op een nieuwbouwproject en met een beetje geluk kom jij in aanmerking. De bijkomende kosten van een nieuwbouwwoning zijn lager dan die voor bestaande bouw, omdat deze vrij op naam is. Toch krijg je te maken met bijkomende kosten, doorgaans 2 tot 3 procent van de koopsom. Deze kosten moeten uit eigen zak worden betaald. Je hebt dus meer eigen geld nodig. De meeste van deze bijkomende kosten zijn afhankelijk van de keuzes die jij als koper hebt, maar ook voor het regelen van je hypotheek zijn er bijkomende kosten. Sinds 2018 mag je nog maar 100 procent van de woningwaarde lenen voor je hypotheek.

Aanvullende starterslening

Wanneer je jouw eerste woning wilt kopen, kan het zijn dat de woningprijs net boven jouw maximale hypotheek ligt. Voor startende kopers is hiervoor de Starterslening in het leven geroepen, waarmee je net wat meer kunt lenen. Zo kun je het tekort van jouw maximale hypotheek aanvullen. Je betaalt voor deze lening niet alleen rente, maar ook een vast bedrag van €750,- voor de afsluitkosten en een eventuele taxatie. Je sluit de starterslening af in combinatie met een normale hypotheek met NHG. De woning die je op het oog hebt moet dus wel voldoen aan de normen die daarbij komen kijken. Dat houdt onder andere in dat de totale som van de Starterslening en hypotheek niet meer dan €310.000,- mag bedragen.

Schenking ouders

Als je ouders voldoende geld hebben en zij jou dat willen schenken voor de aankoop van je eerste huis, kunnen ze daarvoor gebruik maken van de schenkingsvrijstelling. In 2020 mogen je ouders, maar ook andere familieleden of zelfs vrienden, eenmalig €103.640,- belastingvrij schenken. Het moet dan dus om een schenking gaan, en geen lening. De lasten van een lening worden namelijk afgetrokken van je maximale hypotheek. Toch kan geld lenen verstandig zijn, omdat dit qua maandlasten weer lager voor je uit kan pakken. Wanneer je een hypotheek afsluit zonder NHG heb je te maken met risicoklassen voor de hypotheekrente. Soms is het renteverschil tussen twee risicoklassen zó groot dat het interessant is om de hypotheek iets te verlagen door geld te lenen. Deze lagere rente geldt dan voor de hele hypotheek, terwijl je slechts voor een klein gedeelte de hogere rente van de persoonlijke lening betaalt. Het is verstandig om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Een eerste gesprek is vaak gratis!

Zonnepanelen: de voor- en nadelen Lokaal nieuws maandag 01 maart 2021

Zonnepanelen: de voor- en nadelen

Steeds meer woningeigenaren in Nijmegen laten zonnepanelen op hun (nieuwbouw)woning installeren. Wil jij graag zonnepanelen op het dak van jouw woning installeren? Dan is het handig om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het zonnepanelen kopen .

Besparing op de energierekening


Zonnepanelen zorgen voor een fikse besparing op jouw energierekening. Vanaf het moment dat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, zal de energierekening omlaag gaan. Daarnaast gaan zonnepanelen heel wat jaren mee, zo'n 20 tot 25 jaar. Meestal heb je de investering binnen 6 tot 10 jaar terugverdiend. Dat betekent dat je heel wat jaren kunt genieten van zo goed als gratis stroom. Daarnaast zorgen zonnepanelen ervoor dat je woning meer waard wordt. Dat komt omdat het energielabel verbetert doordat de maandlasten lager worden. Ook kun je de btw die je betaalt over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst .

Salderen en terugleververgoeding


In de zomer leveren zonnepanelen vaak meer energie op dan dat je zelf verbruikt. Om de eigenaar van de zonnepanelen hierin tegemoet te komen, kan het te veel aan opgewekte energie in mindering worden gebracht op de afgenomen energie op andere momenten. Dit noemen we ook wel salderen. Is de opbrengst van je zonnepanelen meer dan het totale verbruik? Dan krijg je een terugleververgoeding. De huidige salderingsregeling geldt tot 2023. Na 2023 wordt het salderen langzaam afgebouwd, tot de regeling in 2031 verdwijnt.

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk


De zon is een duurzame energiebron die nooit opraakt. Op dit moment wordt er nog veel gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en kolen. Bij de verbranding van deze brandstoffen komt CO2 vrij. Dit zorgt ervoor dat er klimaatverandering en milieuvervuiling plaatsvindt. Om die reden, wil Nijmegen ook aardgasvrij worden. Als mensen zonnepanelen kopen, dan wekken ze hun eigen groene energie op en dragen een steentje bij aan een beter klimaat.

Geen subsidie en hoge investeringskosten


Naast voordelen zijn er ook een paar nadelen te benoemen. Zo is er bijvoorbeeld geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Daarnaast is het ook nog nodig om stroom te kopen van de energiemaatschappij, bijvoorbeeld in de winter. Ook zijn zonnepanelen behoorlijk zichtbaar op de woning. Het kan dus zijn dat de panelen niet passen bij het uiterlijk van jouw woning. Tot slot moet je een flinke investering doen om zonnepanelen op je dak te kunnen plaatsen. Dit geld moet je uiteraard kunnen missen. Gelukkig wegen de al deze nadelen niet op tegen de voordelen. Zoals je hierboven al kon lezen, wordt de terugverdientijd steeds korter en bespaar je direct op de energierekening. Wil je zonnepanelen kopen, maar heb je niet genoeg spaargeld hiervoor? Dan kun je eventueel een groene lening afsluiten. Bijvoorbeeld een Duurzaamheidslening vanuit de gemeente of de Energiebespaarlening.

 

De beste wandafwerking voor nieuwbouwhuizen Lokaal nieuws dinsdag 02 februari 2021

De beste wandafwerking voor nieuwbouwhuizen

Bij een nieuwe woning zijn er veel keuzes te maken. Een daarvan is hoe je de wanden wil afwerken. Om een goede keuze te kunnen maken, moet je eerst een aantal dingen weten. Want een nieuwbouwhuis is anders dan een bestaande woning.

Anders bij nieuwbouw

Denk je dat het behangen of stucen van wanden altijd hetzelfde is, dan halen we je snel uit deze droom. Bij stucen is, bij nieuwbouwwoningen, een dikke stuclaag bijvoorbeeld overbodig. De wanden van een nieuwbouwwoning worden bijna altijd behangklaar opgeleverd. En dat betekent dat een of twee lagen dunpleister voldoende is om de wanden volledig sausklaar te stucen. Zo’n dunne laag pleisterwerk is dan weer prettig voor je portemonnee want dat scheelt echt enorm in de kosten ten opzichte van traditioneel stucwerk.

Voor de beste wandafwerking nieuwbouw muren, is het belangrijk om de juiste stukadoor te kiezen. Een stukadoor die weet hoe hij de kans om scheurvorming kan reduceren en diverse zaken zo voorbereid dat er de hoogste kwaliteit wand- en plafondafwerking wordt geleverd. Een zeer belangrijk onderdeel hiervan is bijvoorbeeld het afplakwerk. Goed afplakken is essentieel zodat alles wat niet gespoten of vies mag worden netjes en schoon blijft. Op de wanden zal 1 á 2 lagen dunpleister worden aangebracht. Dit is een beetje afhankelijk van het type ondergrond. Na het drogen van de dunpleister worden de wanden licht opgeschuurd met een grote schuurmachine. Hierdoor worden eventuele kleine oneffenheden geschuurd die zijn ontstaan door het messen. Zo weet je zeker dat je een mooie gladde egale muur krijgt. En dat is voor de doe-het-zelver simpelweg niet weggelegd.

Wat ook belangrijk is, is dat daarna de inwendige hoeken van het stucwerk worden gekit met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit. Dit zorgt voor ultra strakke hoeken en reduceert de kans op scheurvorming verder naast de al aangebrachte wapeningsgaas.

Stucen of behangen?

Het klinkt als een logische keuze maar eigenlijk kunnen je de twee opties helemaal niet vergelijken. Stucen van nieuwbouw of behangen van nieuwbouw zijn namelijk totaal verschillende disciplines. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze hetzelfde doel hebben, het leveren van mooie strakke nieuwbouw muren.

Eigenlijk kun je de keuze vergelijken als het kiezen van een nieuwe auto. Verschillende merken auto’s zien er aan de buitenkant heel anders uit. Toch hebben ze wel hetzelfde doel, jou van A naar B brengen. De meeste auto’s hebben veel dezelfde functies. Met je wanden en de keuze tussen stucen of behangen is het net zo. Het doel is een mooi strak uiterlijk en misschien ook een snel resultaat. Kijk je naar de prijs, dan is er eigenlijk niet zo veel verschil (als je alles bij elkaar optelt. En ook qua scheuren maakt het niet zo heel veel verschil. Wat wel het verschil is? Dat wat jij het mooiste vindt. Waar jij je goed bij voelt. Dat is dan de beste wandafwerking voor jouw huis. En dat kan dus ook per kamer verschillend zijn. En oké… ook een beetje de ‘waardevastheid’ op termijn.

Burenkorting

Ga jij naar een nieuwbouw woningen of appartementen, dan weet je dat deze vaak per blok, woonlaag of zelfs per wijk worden opgeleverd. Dat betekent dat je buren of overburen eigenlijk op dezelfde momenten dezelfde keuzes maken. En dat is fijn. Want als jij op zoek bent naar specialist voor het stucen en latex spuiten van je wanden en plafonds, is de kans groot dat je nieuwe buren dat ook zijn. Vraag uw buren en naderhand uw stukadoor dus altijd naar een burenkorting!

Een groene woning bouwen doe je met deze tips Lokaal nieuws maandag 11 januari 2021

Een groene woning bouwen doe je met deze tips

Als je in Nijmegen een nieuw huis gaat bouwen dan zou je ervoor kunnen kiezen om dit energiezuinig te maken. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wil je nog een stap verder gaan? Bouw dan een energieneutrale woning . Zo zul je nog een beter effect hebben op het milieu en je energiekosten. Bovendien is het natuurlijk in dit geval ook slim om gebruik te gaan maken van groene energie in Nederland . Zo zul je ook weer op het milieu letten, wat je kunt doen met behulp van easyswitch.nl . Ook de onderstaande tips helpen bij het bouwen van een groen huis.

Isolatie

Het besparen van energie begint altijd met goed isoleren. Er zijn niet veel investeringen die zich zo snel terug zullen betalen als een goede isolatie. Dit zal voldoende dik moeten zijn, terwijl het ook voldoende afgeschermd van vocht en ononderbroken moet zijn. Je moet bovendien niet alleen de muren van je nieuwe woning isoleren. De vloeren en het dak moet je immers ook voorzien van een goede isolatielaag. Voor de duidelijkheid, overisoleren is een mythe. Dit bestaat echt niet. Een energiezuinige woning is juist luchtdicht afgesloten, goed geïsoleerd en gecontroleerd geventileerd.

Water

Leidingwater heeft een goede kwaliteit. Het is dan ook echt drinkwater. Dit is toch wel een kostbaar product, waar we dan ook zuinig mee moeten omgaan. Gemiddeld kunnen we immers voor zo goed als 60 procent van het waterverbruik ook regenwater inzetten. Denk hierbij aan de toiletten, de tuin en het schoonmaken. In sommige gevallen is drinkwaterkwaliteit natuurlijk alsnog wel nodig. Je kunt dan moderne apparaten inzetten waardoor je alsnog verspilling zult vermijden. Hierbij kun je onder andere denken aan spaardouchekoppen en debietbegrenzers . Bovendien is het slim om druppende kranen te herstellen en geen kranen onnodig te laten lopen.

Verwarming

De rendementen van de verwarmingsinstallaties worden steeds hoger. Dit is het geval als je met gas verwarmt, maar ook met stookolie of een andere bron. Ze zullen gekenmerkt worden door labels zoals Optimaz en HR Top. Let hierbij wel op. De meeste van deze verwarmingsinstallaties die een hoge rendement halen kunnen dit namelijk alleen halen als ze op een lage temperatuur werken. Dit geldt voor de moderne condensatieketels, maar ook voor de warmtepompen. Alsnog is het aan te raden om een energiezuinige verwarmingsinstallatie aan te schaffen en te installeren in je nieuwe energiezuinige woning.

Blijf langer zelfstandig thuis wonen met deze woningaanpassingen Lokaal nieuws woensdag 06 januari 2021

Blijf langer zelfstandig thuis wonen met deze woningaanpassingen

Gezond en fit ouder worden willen we allemaal. Maar het spreekwoord luidt helaas niet voor niets ‘ouderdom komt met gebreken’. Toch is de wens van de meeste senioren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Er verandert al zo veel en dan is het fijn om in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen in de buurt van familie en vrienden en gebruik te kunnen blijven maken van bekende voorzieningen, zoals winkels en uitgaansgelegenheden. Om dit mogelijk te maken is het vaak wel noodzakelijk de woning op een aantal punten aan te passen. Hieronder worden een aantal aanpassingen besproken die het langer thuis blijven wonen mogelijk maken.

Traplift installeren

Een van de eerste obstakels in huis bij het ouder worden is de trap. Traplopen wordt met het vorderen van de leeftijd steeds moeilijker en kost veel energie. Daarnaast is een misstap zo gemaakt met alle gevolgen van dien. De trap niet meer gebruiken is vaak geen optie, omdat zich op de bovenverdieping noodzakelijke voorzieningen bevinden, zoals de slaapkamers en de badkamer. Het plaatsen van een traplift is dan een goede oplossing. Een traplift is een elektrische op rails gemonteerde stoel die je op een veilige en rustige manier de trap op en af brengt en is op vrijwel elke trap te monteren.

Huis automatiseren/slimme woning

Bij ouder worden hoort ook steeds minder mobiel zijn. Het is dan erg fijn dat je niet voor elk wissewasje je stoel uit hoeft. Een slim huis zorgt ervoor dat je meer controle over je woning houdt vanuit je luie stoel. Zo kun je de verlichting, gordijnen en de deurbel met een afstandsbediening bedienen. Ook zijn er apps die je op je telefoon of tablet kunt installeren, waarmee je deze voorzieningen in je woning kunt automatiseren. Ook een elektrische sta-op stoel die in de hoogte verstelbaar is en de rugleuning naar voren en achteren helpt om je minder afhankelijk te maken van anderen. Hetzelfde geldt voor het bed. Ook hiervoor geldt dat je langer zelfstandig in en uit bed kunt stappen als deze in de hoogte verstelbaar is en het hoofd- en voeteneinde verstelbaar zijn. Een elektrische robot stofzuiger tot slot kan je het inspannende stofzuigen uit handen nemen.

Steunen plaatsen

Om optimaal gebruik te kunnen blijven maken van de badkamer en het toilet is het plaatsen van steunen een handig hulpmiddel. De steun naast het toilet zorgt ervoor dat je net dat extra beetje steun krijgt bij het gaan zitten en opstaan. In de douche is het minder vermoeiend en ook veiliger om gebruik te maken van een douchekruk. Ook hier geldt dat het plaatsen van steunen aan de wand ervoor zorgt dat je makkelijker en zonder hulp van anderen kunt gaan zitten en staan.

Vraag om hulp

Om hulp vragen is niet altijd makkelijk, maar mensen vinden het vaak juist fijn iets voor een ander te kunnen betekenen. Vraag dus familieleden, buren en vrienden desnoods tegen een kleine vergoeding om bijvoorbeeld boodschappen voor je te doen, een keer voor je te koken, te helpen bij het opruimen en schoonmaken van je huis of om het onkruid in je tuin te wieden. Dit zorgt ook meteen voor sociale contacten, vooral als je het huis echt niet meer uit kunt.

Kosten besparen

Veel aanpassingen die nodig zijn om een woning geschikt te maken voor senioren kosten geld en afhankelijk van de (of het aantal) aanpassingen kan dit bedrag flink oplopen. Gelukkig vallen aanpassingen aan woningen die nodig zijn in verband met beperkingen veroorzaakt door onder andere ouderdom onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen met beperkingen de hulp en voorzieningen krijgen die ze nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Op de site van de Rijksoverheid is hier meer informatie over te vinden. Een groot deel van de genoemde aanpassingen in huis zijn elektrisch en het gebruik daarvan zal terug te zien zijn op de energierekening. Het loont dan ook zeker om dan te kijken naar manieren om op de energierekening te besparen. Energieleveranciers hanteren niet allemaal dezelfde tarieven. Online energieprijzen vergelijken is dan ook een simpele en snelle manier om de goedkoopste energieleverancier te vinden.

Wat houdt een energieneutraal huis precies in? Lokaal nieuws donderdag 12 november 2020

Wat houdt een energieneutraal huis precies in?

Wist je dat circa 15 procent van al het gebruik van energie in Nederland voortkomt uit het gebruik in huizen? Energie vergelijken is hierdoor zo populair. We gebruiken namelijk veel energie in onze woningen, maar willen hier niet te veel voor te betalen. Ook weet je zeker dat je gebruik maakt van goedkope energie door een energieneutraal huis te bouwen. Sterker nog, aan het eind van het jaar zal je energierekening nul zijn. Je hoeft dus helemaal niets te betalen voor je energie in een energieneutrale woning. Dat klinkt toch ideaal? Klopt! Het is dan ook niet voor niets dat heel Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn. Wat een energieneutraal huis precies inhoudt lees je in dit artikel.

Wat is een energieneutrale woning?

Een energieneutraal huis heeft een zeer lage hoeveelheid energie nodig. Bovendien komt de energie die gebruikt wordt met name uit hernieuwbare, oftewel duurzame, bronnen. Daarnaast wordt de energie ook nog eens in, dicht of onder het gebouw geproduceerd. Dit zijn de Europese richtlijnen van de EDPB voor energieneutrale woningen. In principe betekent dit eigenlijk dat het huis net zoveel energie moet opwekken als het zal verbruiken. Dit zorgt er dus voor dat het energiegebruik van de woning over het gehele jaar gemeten nul bedraagt. Hierdoor hoef je dus niets te betalen aan de leverancier van je energie. Als alle woningen in ons land energieneutraal zouden zijn dan zou er 15 procent minder energie verbruikt worden in Nederland. Toch zal het nog wel even duren voordat dit het geval is.

Hoe wordt een woning energieneutraal?

Energieneutrale huizen worden ook wel eens nul op de meter woningen of zelfvoorzienende woningen genoemd. Ze dragen daarnaast het energielabel A+++, wat het hoogst haalbare is. Bij een energieneutrale woning zullen er zo goed als altijd een paar zaken toegepast worden. Zo zal het dak vol liggen met zonnepanelen. Deze panelen zullen het zonlicht gebruiken om de elektrische apparaten in huis stroom te kunnen voeden. Overigens wordt dit niet altijd met zonnepanelen gedaan, ook andere duurzame energiebronnen kunnen hiervoor ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan aardwarmte of windmolens. Ook zullen de vloeren, het dak en de muren extreem goed geïsoleerd zijn als er sprake is van een energieneutraal huis. Driedubbele beglazing zal bovendien gebruikt worden, wat ook wel HR+++ glas heet. Daarnaast zal de restwarmte teruggewonnen worden met een speciaal systeem, terwijl het huis verwarmd wordt met behulp van een warmtepomp of een zonneboiler. Aardgas wordt in de meeste gevallen helemaal niet gebruikt bij een energieneutrale woning. Ditzelfde geldt ook voor een CV ketel, al wordt soms nog een zeer zuinig exemplaar geplaatst in het huis.

Wat is het verschil tussen een energieneutraal en een zelfvoorzienend huis?

Zoals net al genoemd is, wordt een energieneutrale woning ook wel eens zelfvoorzienend genoemd. Toch klopt dit niet helemaal, deze twee huizen zijn namelijk niet hetzelfde. Als je een zelfvoorzienende woning heeft dan zal dit niet alleen de eigen energie opwekken, maar je zult zelfs helemaal losstaan van het energienet. Dit is dus een groot verschil met een energieneutraal huis. De stroom zal bij een zelfvoorzienende woning meestal opgeslagen worden in accu’s. Ook zou het kunnen dat een generator ingezet wordt tijdens de koude maanden in de winter. Hiervoor kan gekozen worden als je vindt dat een zogenoemde thuisaccu te duur is, hier betaal je op het moment namelijk nog een fors bedrag voor. Toch zijn deze accu’s in opkomst. Woon je nu nog in een energieneutraal huis? In de toekomst kun je het makkelijk ombouwen tot een zelfvoorzienende woning. Dit kun je doen als de thuisaccu’s eindelijk wat betaalbaarder geworden zijn.

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Nabije toekomst gasloos wonen in groen Nijmegen

Het is goed vertoeven in Nijmegen, de European Green Capital 2018 . Dat blijkt alleen al uit de groei die de stad blijft doormaken. Nog steeds blijft de stad uitbreiden om aan meer mensen plek te bieden. Dat gebeurt niet klakkeloos. Nijmegen heeft een groene reputatie hoog te houden. Daarom geldt voor alle nieuwbouwwoningen waarvan de bouwvergunning na 1 juli 2018 aangevraagd is, dat de woningen geen gasaansluiting meer krijgen. De gemeente Nijmegen wil immers in 2045 klimaatneutraal én gasvrij zijn. Bestaande woningen moeten op den duur ook gasloos worden. Voor de koper van een nieuwbouwwoning is dat winst: de woning is hierdoor extra toekomstbestendig en er hoeft geen hoge gasrekening betaald te worden.

Gasloze nieuwbouwprojecten

Er wordt flink gebouwd in Nijmegen. Het zwaartepunt daarvan ligt in het noorden van de gemeente, boven de Waal. Lang niet al deze projecten betreffen gasloze woningen, maar in de voormalige dorpen Lent en Oosterhout zijn twee verschillende gasloze projecten gaande. Zo is er de toekomstige wijk Zuiderveld-Zuyd , waar 15 vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen met zonnepanelen gebouwd worden. In De Laak in Lent worden ook 5 gasloze woningen gebouwd. Deze krijgen een verwarmingssysteem met een warmtepomp.

Bestaande wijken gasvrij maken

Niet alleen nieuwbouwwoningen worden gasloos. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders maakt zich de komende jaren sterk voor het gasloos maken van woningen in het stadsdeel Dukenburg en de wijken Hengstdal, Bottendaal en Hatert, evenals het stationsgebied van Heijendaal. Het streven is dat iedereen in deze wijken tegen 2035 in een gasvrij huis woont. De weg daarnaartoe moet nog wel gebaand worden, want er zijn flinke kosten verbonden aan het gasloos maken van bestaande woningen.

Verwarmen op een andere manier

Een gasloze woning betekent naast elektrisch koken ook dat de woning op een andere manier verwarmd moet worden. Naar verwachting gaan dertig- tot vijftigduizend woningen aangesloten worden op het stadswarmtenetwerk. Dit netwerk moet hiervoor nog wel flink uitgebreid worden. Vijfentwintig- tot vijfendertigduizend worden waarschijnlijke geheel elektrisch verwarmd. De meeste daarvan zullen een warmtepomp voor ruimteverwarming en warm water krijgen. Een andere bruikbare bron van energie is een lokale afvalenergiecentrale. Ook wordt gekeken naar geothermie en warmte uit oppervlaktewater.

Energievergelijker

Wat gasvrij wonen betekent voor je vaste lasten is moeilijk in te schatten. Aangenomen wordt dat de rekening lager zal uitvallen, vanwege de hoge prijs van aardgas. Weet je het nieuwe verbruik, dan kun je op basis van een energievergelijker controleren wat de kosten ongeveer gaan worden. De website kan dan met behulp van ingevoerde gegevens een grove schatting geven van wat je kwijt zou zijn aan je energierekening in een gemiddeld jaar.

Trend

De trend is Nijmegen in ieder geval duidelijk: de stad wil voorop lopen in het halen van klimaatdoelstellingen. Milieubewust wonen is in Nijmegen daarom in de toekomst wel verzekerd. Een geruststellende gedachten voor de klimaatbewuste huidige inwoner en allen die in de komende decennia naar de groene hoofdstad van Europa gaan trekken.

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen

Een deel van de Nederlandse huishoudens ontvangt warmte via blok- of stadsverwarming. Een half miljoen huishoudens om precies te zijn. Via deze manier van verwarmen ontvang je warm water en energie zonder gebruik te moeten maken van gas. Dat maakt het een duurzaam alternatief. Ontvang je energie via stadsverwarming? In dat geval ben je in jouw huishouden niet in het bezit van een eigen cv-ketel. Hoe zit het met stadsverwarming en gasloos wonen in Nijmegen?

Lokale energiebron warmtenet

Warmtenetten van stadsverwarming zijn onderling niet met elkaar verbonden. Er is namelijk vaak maar een lokale energiebron voor het leveren van de warmte. Je kunt dus niet zelf kiezen voor een andere leveranciers van de stadsverwarming. Wil je overstappen van energie? Dan kun je alleen kan dat, maar tot op zekere hoogte. Je kunt namelijk alleen overstappen van stroomleverancier.

Hoe zit het dan met de kosten?

Als consument ben je beschermd tegen hoge tarieven. Dit doordat de Warmtewet sinds 1 januari 2014 in het leven is geroepen. Deze wet is van toepassing op alle mogelijke aansluitingen van maximaal 100 kilowatt. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een aansluiting van ongeveer 35 kilowatt. In de Warmtewet staat dat er een maximumprijs is voor de levering van warmte.

Verschillende projecten met stadsverwarming

Veel vastgoedontwikkelaars dragen een steentje bij aan een meer duurzame wereld. Daarom voorzien ze nieuwbouwwoningen bij diverse projecten de niet van een gasaansluiting, maar door bijvoorbeeld stadsverwarming of een warmtepomp. Op dit moment kun je je voor diverse nieuwbouwprojecten in Nijmegen aanmelden. Of je nu op zoek bent naar jouw eerste woning met jouw partner of wilt verhuizen omdat er gezinsuitbreiding op de planning staat. Voor iedere wens zijn er verschillende nieuwbouwprojecten in verschillende prijsklassen beschikbaar.

Gasloos bouwen in Nijmegen sinds 1 juli 2018

Iedere woning die nu in Nijmegen gebouwd wordt, is niet langer voorzien van een gasaansluiting. Waarom niet? Omdat de stad in 2018 uitgeroepen is tot European Green Capital moet het een reputatie hoog houden. In 2045 wil de gemeente klimaatneutraal zijn, dat is 5 jaar eerder dan de landelijk beoogde 2050. Dit betekent dat ook de gebouwde woningen gasloos moeten worden.

Drie handige tips voor het opruimen van je zolder Lokaal nieuws maandag 19 oktober 2020

Drie handige tips voor het opruimen van je zolder

In de meeste huizen in Nederland zal de zolder vol staan met spullen. Vaak is dit rommel, maar natuurlijk lang niet altijd. Als je gaat verhuizen naar je nieuwe woning dan zul je uiteraard ook de zolder van je oude huis op moeten ruimen. Mogelijk wil je de meeste dingen die je in deze ruimte vindt meenemen naar je volgende adres. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de spullen naar het grof vuil te brengen. Een andere mogelijkheid is om de spullen op te slaan, een opslag huren zal hiervoor nodig zijn. Dit is met name handig als je in je nieuwe huis geen ruimte hebt om de dingen op te bergen, maar je ze wel wilt bewaren.

Muziek

De eerste tip om je zolder op te kunnen ruimen is het opzetten van een muziekje. Alles werkt beter als je kunt genieten van je favoriete artiesten, toch? Overigens is dit vaak niet het geval als je goed moet nadenken, maar als je aan het klussen, aan het koken of zoals nu aan het opruimen bent kan muziek wel degelijk helpen. Door een bouwradio mee te nemen naar de zolder kun je luisteren naar de nummers, maar tegenwoordig is dit natuurlijk ook makkelijk mogelijk met Apple Music of Spotify.

Stapje voor stapje

De hele zolder kun je niet in één keer opruimen, daarvoor zal het te vol staan. Het zal dus stapje voor stapje moeten gebeuren. Of eigenlijk, het moet doos voor doos gebeuren. Op deze manier zul je al goed op weg zijn om de spullen in te pakken voor de verhuizing. Natuurlijk zullen er vast ook dingen staan die je niet mee wilt nemen. Neem dus ook een vuilniszak mee naar boven, hier kun je de rommeltjes dan in doen.

Doel

Je zult de zolder opruimen met een doel voor ogen. In dit geval is dat natuurlijk omdat je binnenkort gaat verhuizen. Het is dan ook van belang om je bij alle spullen af te vragen of je het mee wilt nemen naar je nieuwe woning. Hier kun je ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden. Naar aanleiding van je antwoord kun je dus handelen.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Nijmegen.

Aanmelden