linkbuilding uitbesteden
Lokaal nieuws woensdag 27 oktober 2021

Zonder een dak geen huis

Een dak boven je hoofd is net zo belangrijk als muren om je heen. Het zijn de belangrijkste onderdelen van je huis. Deze beschermen je tegen kou, warmte en wind. Je huis biedt je veiligheid en geborgenheid. Een dak is daarom erg belangrijk en dient goed onderhouden te worden. Want je kunt er beter op tijd bij zijn dan net te laat.

Niets is zo vervelend als wanneer je last hebt van daklekkage. Bijvoorbeeld als er door een harde storm een aantal dakpannen van het dak is gewaaid. Dit kan ook gebeuren als je in een nieuwbouw huis woont. Het regenwater kan gemakkelijk binnensijpelen en behoorlijk wat schade aanrichten. Je kunt zelf het dak op, of een gespecialiseerd bedrijf laten komen om de schade te laten herstellen. Belangrijk is het in ieder geval dat je zo snel mogelijk actie onderneemt, zodat het niet erger wordt. Regelmatig onderhoud van het dak is belangrijk, zodat je bij de verzekering kunt laten zien dat de schade niet door verwaarlozing is ontstaan. Een onderdeel wat je zelf goed bij kunt houden is de dakgoot. Een verstopte dakgoot kan ook zeker voor lekkage en andere schade zorgen.

Een dakgoot heeft ook onderhoud nodig

Een goed werkende dakgoot zorgt ervoor dat het regenwater wordt afgevoerd. Maar vooral in de herfst kan de dakgoot vol waaien met bladeren. Het is zeker van belang dat deze worden verwijderd, zodat de goot niet overstroomt. Een overstroming kan lekkage, houtrot en wandschade veroorzaken en daar zit je echt niet op te wachten. Het kan ook zeer nuttig zijn om regelmatig de dakgoten te controleren op schade. Vooral bij de wat oudere huizen is het raadzaam de dakgoten op den duur te vervangen.

Er is op het gebied van dakgoten veel keus. Bijvoorbeeld een zinken goot. Deze is recyclebaar, waardoor het een duurzame keuze is. Dit materiaal is tegen elk weertype opgewassen, dus ook tegen een strenge vorst. Daarnaast zijn er kunststof goten. Kunststof is licht en daarom gemakkelijk mee te werken. Het gaat lang mee, dus ook dit type goot heeft een duurzaam karakter. Naast kunststof en zink bestaan er dakgoten van metaal, aluminium, PVS en polyester. Voor elk type huis en elke portemonnee is er wel een goot die passend is.

Het dak op met bitumen

Daken heb je ook in allerlei soorten. Een dak met dakpannen erop, of bedekt met een rieten kap en er zijn daken waar bitumen op ligt. Bitumen is een dakleer dat waterdicht is en goed tegen temperatuurschommelingen kan. Meestal wordt bitumen dakbedekking gebruikt op platte daken. Het is een licht elastisch materiaal waarmee gemakkelijk kan worden gewerkt. Tegenwoordig wordt het niet meer gemaakt van teer, maar is het een overblijfsel van verwerkte aardolie. Dit is ten eerste een stuk veiliger en ook nog eens veel duurzamer. Als het eenmaal ligt kan je dak er weer een hele tijd tegenaan. Tegenwoordig is er ook wit bitumen. Dit is ontwikkeld zodat het tijdens een heel hete zomer minder heet onder het dak wordt dan bij zwart bitumen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Nijmegen.

Aanmelden