linkbuilding uitbesteden
Lokaal nieuws dinsdag 28 september 2021

Hoe werkt het terugleveren van elektriciteit?

Heb je op dit moment zonnepanelen op jouw dak liggen of interesse in het aanschaffen van zonnepanelen? Dan vraag je je misschien af wat er gebeurt wanneer er meer energie wordt opgewekt dan dat je op dat moment zelf verbruikt. De opgewekte zonne-energie die je niet gebruikt kan weer worden teruggegeven aan het stroomnet. Maar hoe werkt dat? En hoe zit het met de opbrengsten van deze zonne-energie? Wij leggen het uit.

Het terugleveren van opgewekte zonne-energie die je zelf niet gebuikt

Waarbij het vroeger alleen mogelijk was om elektriciteit van het stroomnet te krijgen, is het tegenwoordig met behulp van zonnepanelen mogelijk om elektriciteit terug te geven aan het stroomnet. Dit gebeurt wanneer de zonnepanelen op jouw dak meer elektriciteit opleveren dan dat je op dat moment gebruikt. Het overschot aan energie lever je dus terug aan het stroomnet. Naast dat andere huishoudens gebruik kunnen maken van groene energie die is opgewekt door jouw zonnepanelen, is het voor jezelf ook erg voordelig. Dit komt doordat de elektriciteit die je terug levert aan het net verrekend wordt met het aantal stroom dat je verbruikt, ook wel salderen genoemd.

Salderen: wat is het?

Op dit moment is het wettelijk verplicht om als energieleverancier de stroom die teruggegeven wordt aan het net te verrekenen met de stroom die afgenomen wordt. Hierdoor maakt het niet uit wanneer je de elektriciteit gebruikt. Op een zonnige dag kan het voorkomen dat het stroomoverschot wordt teruggeven aan het net waardoor andere huishoudens hier gebruik van kunnen maken terwijl een dag met weinig zonuren het zo kan zijn dat je meer stroom verbruikt dan er opgewekt wordt. Hierdoor zullen de kosten van je elektriciteitsrekening flink dalen. Ook in de wintermaanden wanneer je wellicht meer stroom gebruikt dan opgewekt wordt door je zonnepanelen.

Een overschot aan elektriciteit

Het kan voorkomen dat je in het hele jaar meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt. Dit betekent dat je meer stroom teruggeeft aan het net, dan dat je afneemt. Hierdoor hou je een ‘overschot’ aan energie over. Voor het overschot aan stroom dat je hebt teruggegeven aan het net zal je een vergoeding krijgen. Aangezien de prijzen hiervoor niet wettelijk zijn vastgelegd, verschilt dit bedrag per energieleverancier.

Verandering van de salderingsregeling

Tot 2023 zal de salderingsregeling van nu gelden. Daarna gaat dit met grote waarschijnlijkheid veranderen. Zo zal tussen 2023 en 2031 de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd worden. Dit houdt in dat je niet meer 100 procent van de stroom die je terug levert aan het net, mag aftrekken van de stroom die je buiten jouw zonnepanelen om gebruikt. Wel zal dit gecompenseerd worden door een terugleververgoeding die wettelijk vastgelegd zal worden op minimaal 80% van het leveringstarief.

Blijven zonnepanelen interessant?

Zonnepanelen zijn natuurlijk een grote investering. Zijn deze dan nog wel rendabel wanneer de salderingsregeling gaat veranderen? Ook met de nieuwe salderingsregeling zullen zonnepanelen rendabel blijven. Zonne-energie is op dit moment al een stuk goedkoper dan de stroom die je via een energieleverancier aanschaft. Daarnaast zul je de eerste jaren nog volop kunnen profiteren van de salderingsregeling wanneer je de zonnepanelen nu aanschaft. Daarna is het mogelijk dat de terugverdientijd van de zonnepanelen iets langer wordt.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Nijmegen.

Aanmelden