Specialisten

Nieuwbouwwoning op het oog? Volg dit stappenplan

Je hebt je ingeschreven voor een nieuwbouwproject of je denkt hieraan. Of de bouw begonnen is of niet, je bent waarschijnlijk al bezig met keuzes voor meerwerk en inrichting. Ondertussen wil je zeker weten dat je hypotheek geregeld is. Helemaal nu de rente zo laag is.


Maar waar moet je bij een hypotheek voor nieuwbouw eigenlijk allemaal aan denken? ING zet een aantal stappen voor je op een rij.

Stap 1: Je wensenlijstje en financiering

 • Weet je al dat je nieuwbouw wilt? Of houd je alle opties open? Bedenk voordat je op huizenjacht gaat wat je wensenlijstje is. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vierkante meters, een tuin of balkon, en locatie.
 • Het is belangrijk bij jezelf na te gaan hoeveel je maandelijks kwijt wilt zijn aan je huis. Een indicatie van je maximale hypotheek bereken je eenvoudig zelf online. Neem voor een exacte berekening contact op met een hypotheekadviseur.

Stap 2: Het bieden en kopen

 • Je kunt je inschrijven voor het project of een ‘koopoptie’ nemen. Als de vraag heel groot is, komt er een loting. Als je bent ingeloot, kun je altijd nog afzien van de aankoop.
 • Tip: check of het project het GarantieWoning-keurmerk heeft. Dan ben je ervan verzekerd dat je huis wordt afgebouwd als de aannemer failliet gaat en ben je verzekerd tegen eventuele meerkosten.

Stap 3: Oplevering en je budgetlijst

 • Een nieuwbouwhuis kun je laten opleveren volgens de ‘standaardlijst’. Of je kunt je huis helemaal aan je wensen laten aanpassen via meer- en minderwerk. Wist je dat er mogelijkheden zijn om meerwerk in je hypotheek mee te financieren?
 • Houd er rekening mee dat je er na de oplevering vaak nog niet bent. De vloeren en trappen zijn kaal, er is nog geen raambekleding en er zit niks op de muren. Het is daarom verstandig om op tijd een budgetlijst te maken.

Stap 4: Het afsluiten van een hypotheek bij nieuwbouw

 • Je kunt een hypotheek rechtstreeks afsluiten bij je bank, of via een tussenpersoon. Bij nieuwbouw bespreek je eventueel meer- en minderwerk, bouwrente, renteverlies tijdens de bouw en het bouwdepot.
 • Als je een nieuwbouwwoning koopt, heb je tijdens de bouw vaak te maken met dubbele woonlasten. Je betaalt al voor je nieuwe woning en ook voor het huis waar je in woont. Bespreek met je hypotheekadviseur hoe je dit het beste kunt regelen. Voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Stap 5: Regel een notaris en verzekeringen

 • Bij nieuwbouw betaal je de notaris alleen voor de hypotheekakte. Soms heeft een nieuwbouwproject een vaste projectnotaris. In andere gevallen kun je zelf je notaris kiezen.
 • Controleer of jijzelf en jouw woning voldoende verzekerd zijn. Denk aan een aansprakelijkheids-, inboedel-, rechtsbijstands- en de verplichte opstalverzekering.

Stap 6: Gefeliciteerd!

 • Heb je jouw hypotheek afgesloten bij ING? Gefeliciteerd! Zo zit je goed als het meezit, en ook als het een keer tegenzit.
 • Je kunt de gegevens van je hypotheek en de incassodata altijd bekijken in Mijn ING. Veel woonplezier!

Gratis oriënterend gesprek

Wil je jouw droomhuis realiseren, maar weet je nog niet hoe? ING helpt je om de eerste stap te zetten .

Ook kan een ING hypotheekadviseur antwoord geven op al jouw vragen en vertellen welke hypotheek bij je past: nu, maar ook in de toekomst. Maak een afspraak en kijk samen naar de mogelijkheden. Een oriënterend gesprek is gratis.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.